Mainos

EU-komissio lupaa selvittää Barroson pankkipestin taustat – ex-puheenjohtajalle ei rullata enää punaista mattoa

Euroopan komissio lupaa selvittää entisen puheenjohtajansa Jose Manuel Barroson uuden tehtävän eettisyyttä. Barroson nimitys investointipankki Goldman Sachsin neuvonantajaksi on herättänyt pahennusta Brysselissä ja EU-maissa.

Komission nykyisen puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan Barroso otetaan vastedes vastaan Brysselissä lobbarin roolissa. Se tarkoittaa, että ex-puheenjohtajalle ei rullata punaista mattoa, vaan hän kulkee samasta ovesta kuin muutkin komissioon saapuvat edunvalvojat.

Juncker lupaa, että komissio lähettää Barrosolle kirjeen, jossa pyydetään selvitystä tämän uusista velvollisuuksista ja työsopimuksen ehdoista. EU:n oikeusasiamies on pyytänyt komissiota selvittämään asiaa.

Aiemmin komissio ilmoitti, ettei se näe Barroson uudessa pestissä ongelmaa, koska hän on noudattanut puolentoista vuoden karenssiaikaa. Barroso johti EU-komissiota vuosina 2004-2014. Komissio huomautti tuolloin, että Barrosoa sitoo edelleen EU:n salassapitomääräykset. 

Brexit-neuvoja pankille 

Yhdysvaltalainen Goldman Sachs palkkasi Barroson neuvonantajakseen pian brexit-äänestyksen jälkeen. Barroson tehtävänä on tiettävästi neuvoa pankkia brexitin seurauksien lievittämisessä.

Pankki kuitenkin kiisti asian heinäkuussa lähettämässään tiedotteessa, jossa se sanoi, että Barroson palkkaamisella ei ole mitään tekemistä Britannian kansanäänestyksen lopputuloksen kanssa.

Goldman Sachsilla on Euroopassa huono maine, sillä sitä on pidetty osasyyllisenä Kreikan velkakriisiin. Kreikka onnistui pankin avustuksella piilottamaan aikansa julkisen taloutensa ongelmien kokoluokkaa.

Muun muassa Ranskan presidentti Francois Hollande on pitänyt Barroson pestiä moraalisesti tuomittavana. Netissä kerätään myös nimiä kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan EU-instituutioita eväämään Barroson eläkemaksut. Vetoomuksen allekirjoittajia on liki 140 000.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.