EU-komissio esittää digitaalista koronatodistusta, jota kukin voisi kantaa mobiililaitteissaan

1:30:26
Pääset seuraamaan videolta komission tiedotustilaisuutta suorana!

EU-komissio esittää, että kesällä otettaisiin käyttöön digitaalinen "vihreä todistus", jolla voisi todistaa saaneensa negatiivisen tuloksen koronatestistä, olevansa rokotettu tai sairastaneensa jo koronaviruksen aiheuttaman taudin.

Digitaalisen todistuksen myöntämisestä olisivat vastuussa kunkin EU-maan kansalliset viranomaiset.

Todistus sisältäisi qr-koodin, jonka voisi näyttää esimerkiksi mobiililaitteestaan. Tarvittaessa todistuksen voisi saada myös paperisena.

Komission esitys oli odotettu, sillä EU:ssa on jo käyty keskustelua yhteisen koronatodistuksen käyttöönotosta.

Komission mukaan todistuksen valmistelua jatketaan EU-tasolla niin, että se voitaisiin ottaa käyttöön kesäkuun puoliväliin mennessä.

Yhteinen koronatodistus vaatii kuitenkin hyväksynnän EU-parlamentilta ja jäsenmailta, joiden käsiteltäväksi komission esitys seuraavaksi etenee.

Komissio huomauttaa, että digitaalinen todistus olisi vain väliaikainen. Sen käyttö olisi sidoksissa pandemian kestoon ja siitä luovuttaisiin, kun Maailman terveysjärjestö WHO julistaisi maailmanlaajuisen terveyshätätilan päättyneeksi.

Suomi tukenut digitaalista todistusta

Osa jäsenmaista on puhunut painokkaasti rokotustodistuksen puolesta, sillä toiveissa on ollut, että sen avulla pystyttäisiin avaamaan matkailua ainakin kesän lomakaudeksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on aiemmin kommentoinut, että Suomi tukee ajatusta siitä, että rokotetodistus olisi digitaalinen ja kaikille EU-maille yhteinen.

Viro on pilotoinut ratkaisua digitaaliseksi rokotetodistukseksi yhdessä WHO:n kanssa. Marin kertoi helmikuussa, että Suomi tukee Viron pyrkimyksiä rokotetodistuksen kehitystyössä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja