EU-komissio ehdottaa miljardien ilmastoapua köyhille maille

EU-komissio ehdottaa, että EU:n tulisi antaa köyhille maille 15 miljardia euroa vuosittain ilmastonmuutoksen vuoksi. Köyhät maat tarvitsevat rahaa leikatakseen päästöjään sekä selvitäkseen ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Tanskan, Ruotsin, Ranskan, Britannian ja Suomen ulkoministerien ympäristötapaamiseen osallistunut ulkoministeri Alexander Stubb arvioi, että komission ehdotus on hyvä alku.

-Resurssikeskusteluja käydään edelleen seuraavien kuukausien aikana ennen Kööpenhaminan suurta ilmastokokousta, Stubb korosti.

Komissio arvioi, että köyhien maiden koko avuntarve on noin 100 miljardia euroa vuodessa vuodesta 2020 lähtien. Summasta noin puolet tulisi yksityisistä ja puolet julkisista varoista.

Ympäristöjärjestöt ovat tyrmänneet komission laskelmat ja EU:n osuuden tuoreeltaan liian alhaisina.

-EU yrittää päästä pälkähästä jättämällä tippiä sen sijaan, että he maksaisivat osansa laskusta, kuvailee ympäristöjärjestö Greenpeacen edustaja Joris den Blanken.

Köyhiä maita houkutellaan ilmastotalkoisiin

Rahoitussuunnitelmallaan EU-komissio yrittää taivutella köyhiä maita aktiivisemmin mukaan ilmastotalkoisiin.

-EU on tällä hetkellä johtotähti ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Meillä on jo asetetut tavoitteet, ja tarvitaan vahvaa johtajuutta Euroopan puolelta, jotta myös muut saadaan mukaan, Stubb sanoo.

Köyhät maat ovat vaatineet rikkailta mailta apua, koska rikkaat maat ovat syypäitä suurimpaan osaan päästöistä. Tilannetta hankaloittaa, että myös rikkaiden maiden kesken on edelleen suurta eripuraa siitä, miten kustannusten tulisi jakautua.

EU-komission ehdotus on unionilta ensimmäinen virallinen avaus keskusteluun ilmastonmuutoksen kustannuksista. Muut suuret saastuttajat, kuten Yhdysvallat ja Kiina, ovat toistaiseksi olleet haluttomia pistämään ilmastonmuutokselle hintalappua.

Uudesta ilmastosopimuksesta ja päästörajoituksista on määrä sopia Kööpenhaminassa 7.-18. joulukuuta. Stubb ei katso, että avainkysymyksissä ollaan liikkeellä liian myöhään.

-Nyt on menossa loppurutistus. EU:lla on vielä viisi huippukokousta keskeisten pelaajien Kiinan, Venäjän, Yhdysvaltain, Brasilian ja Intian kanssa ennen Kööpenhaminaa, Stubb korostaa.

(MTV3 - STT - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat