Mainos

Kommentti: EU-kilpa vie ministeritkin hallituksesta

Se oli politiikan penkkiurheilijoille yllätys. Eilen kokoomuksen puoluetoimisto kutsui median tiedotustilaisuuteen täkynään pääministeri Jyrki Katainen. Arvailut liikkuivat konkariedustaja Ilkka Kanervasta riittävän järeään julkkisehdokkaaseen.

Aamulla helsinkiläisestä trendikuppilasta tärähti. Kokoomuksen seuraava kova eurovaalinimi onkin kuntaministeri Henna Virkkunen. Virkkunen kiiruhti kiistämään, että hän olisi karkaamassa hallitukselle ja kokoomukselle riesaksi muodostunutta kuntauudistusta Brysseliin. 

Virkkusen mukaan hän on saanut lehdistä lukea kuinka härkäpäisesti hän on vienyt uudistusta eteenpäin. Niinpä. 

Virkkunen oli kokoomuksen tähti. Jyrki Kataisen luotettu ja seuraava puheenjohtajaehdokas. Näin siihen asti, kun hallituksen kunta- ja soteuudistus alkoi takkuilla.

Tosin sixpack ja erityisesti kokoomus lähti koko hankkeeseen kesällä 2011 takki levällään - mentaliteetillä nyt tämä hei hoidetaan, kun ei ole kepulaisia sotkemassa. Loppu onkin historiaa. Ja samalla laimenivat puheet Virkkusesta Kataisen seuraajana.

Virkkusen ehdokkuus herättää meissä politiikan sopuleissa monia kysymyksiä. Kuka saa käteensä Mustan Pekan eli hallinto-ja kuntaministerin salkun, jos Virkkunen saa riittävästi ääniä toukokuun EU-vaaleissa? Sana jos on hyvä pitää mielessä. Kokoomuksella on kasassa kova lista, eikä Henna Virkkusen pääsy Brysselin käytäviä kuluttamaan ole läpihuutojuttu - toisin kuin Alexander Stubbilla, josta leipaistaan mittelöiden äänikuningas.

Virkkunen on tunnettu - mutta ei kansanhurmaajana. Toki ministerivahvistus ehdokalistalla voi avittaa kokoomusta yrityksessä saada neljäs meppi läpi. Pikku vinkkinä. Tukijoita voi lähteä kalastelemaan aluksi vaikka pakkoliitosten vastustajilta. 

Toiseksi horinat Jyrki Kataisen eurovaaliehdokkuudesta saa nyt heittää romukoppaan. Katainen käy oman paininsa sen kanssa, haluaako hän viedä kokoomuksen vielä kerran eduskuntavaaleihin puheenjohtajana ja yrittää saada itsensä toiselle pääministerikaudelle. Siinä voi sitten laiturin nokassa odotella sitä "kaverisoittoa" komission puheenjohtajaksi. Tosin konservatiiviryhmällä ja isoilla mailla saattaa olla muitakin tarjokkaita EU:n ykköspostiin. Katainen kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan huhtikuussa.

Kolmanneksi pistää hiukan ihmettelemään tämä joukkopako hallituksesta. Jo kolme ministeriä eli Virkkusen lisäksi myös liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) ja Alexander Stubb ovat lähtökuopissa. Stubbin tilanne on omansa (komissaariksi), mutta kyllä ministerillä on enemmän vaikutusvaltaa kuin rivimepillä. Eikä tarvitse nyt pillastua siellä parlamentissa.

Kun Stubb kutsuttiin pika-aikataululla europarlamentista ulkoministeriksi keväällä 2008, selitys kuului, että "jos isänmaa kutsuu, vastaus on yksiselitteisesti kyllä". Nyt sitten isänmaallista lienee jättää nämä ikäväilmapiirisen Suomen pikkuongelmat muiden hoidettavaksi. Syitä löytyy ainakin kolmen miljardin verran. 

Nykyään pitää olla positiivinen ja aion yrittää. Puolueilla on kasassa jo nyt sen verran nimekäs ehdokasjoukko, että me suomalaiset saamme kaikkien aikojen eurovaalit (juhuu). On ministeriä, komissaaria, entistä pääministeriä, kansanedustajaa, istuvaa meppiä ja pappia sekä höysteenä vielä isolla melulla lanseerattavat julkkistyrkyt.

Luvassa on reipasta keskustelua, sillä Euroopassa riittää nyt ongelmia - aiheita, jotka liippaavat meistä jokaista. Vanha sotaratsu Paavo Väyrynen ja komissaari Olli Rehn mittelemässä mm. keskustan EU-linjasta. Siinä riittää hupia koko euron edestä. 

Muut puolueet joutuvat nyt pähkäilemään omia listojaan. Pistääkö SDP vielä jonkun kovan nimen tai ministerin kehiin? Timo Soinin puuttuminen kalventaa entisestään perussuomalaisten ehdokasjoukkoa muihin verrattuna. Soini saa kiertää keväällä kuin viitapiru ympäri maata vakuuttamassa perussuomalaisten tukijoita uurnille.

Tästä tulee hieno politiikan kevät, tosin raskas. Selvää on, että kevään puheenjohtajatenteissä mitellään myös eduskuntavaalien esitaistot. Maaliskuussa hallitus aikoo päättää kolmen miljardin lisäsäästöistä ja ei tarvitse olla fakiiri, kun sanoo, että kotimaan politiikka vie myös eurovaalikeskustelua.

Eurovaalien voittaja saa lentävän lähdön ja vauhtia vuoden 2015 eduskuntavaaleihin. 

Toukokuun supersunnuntaita odotellessa. EU-vaalit ja Suomi lätkän MM-loppuottelussa. Tässähän ihan innostuu!


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.