EU kaavailee kohdennettuja talouspakotteita Valko-Venäjää vastaan – Haaviston mukaan nykyjohdon rahahanat halutaan sulkea

Suomessa asuva Olga lähettää kotimaansa poliittisille vangeille kirjeitä:"Valko-Venäjä on kuin suuri keskitysleiri" 5:15
Katso video: Suomessa asuva Olga lähettää kotimaansa poliittisille vangeille kirjeitä: "Valko-Venäjä on kuin suuri keskitysleiri"

EU kaavailee Valko-Venäjään kohdistuvia talouspakotteita, jotka osuisivat lähelle maata johtavaa Aljaksandr Lukashenkaa. Asiasta keskusteltiin tämänpäiväisessä ulkoministerikokouksessa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei halunnut eritellä tarkemmin talouspakotteiden kohteita, koska yksityiskohtien valmistelu on kesken. Haaviston mukaan pakotteet kohdistuvat sellaisille aloille, jotka ovat hyvin lähellä Valko-Venäjän korkeinta johtoa.

–  Tietysti tuolla kokouksessa oli huoli, että ei haluttaisi mitään sellaisia pakotteita, jotka vaikeuttavat tai kurjistavat tavallisten kansalaisten elämää, mutta samaan aikaan pyrittäisiin sulkemaan nykyjohdon rahahanat, Haavisto kertoi lähdettyään kokouksesta.

EU-maiden johtajien odotetaan keskustelevan asiasta loppuviikon huippukokouksessa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kohteina olisivat Valko-Venäjän vientituotteista esimerkiksi lannoitteet ja öljynjalostukseen liittyvät tuotteet.

Haavisto toivoo, että pakotteilla olisi vaikutusta Valko-Venäjään muun muassa niin, että maassa järjestettäisiin rehelliset vaalit ja että poliittiset vangit vapautettaisiin.

Ihmisoikeustilanne vaikuttaa entistä synkemmältä

EU-maiden ulkoministerit myös hyväksyivät maanantaina virallisesti uusia Valko-Venäjään kohdistuvia pakotteita. Jo olemassa olevalle pakotelistalle lisätään 86 nimeä, joiden joukossa on sekä henkilöitä että yhteisöjä. Pakotteet sisältävät varojen jäädytyksiä sekä matkustuskieltoja.

Pakotteiden perusteena ovat Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomukset, kansalaisyhteiskunnan tukahduttaminen sekä maan toukokuiset toimet, kun Valko-Venäjä pakotti Kreikasta Liettuaan matkalla olleen Ryanairin lentokoneen laskeutumaan Minskiin. Samassa yhteydessä Valko-Venäjä otti kiinni matkustajina olleet valkovenäläisen oppositioaktivistin Raman Pratasevitshin ja tämän venäläisen naisystävän Sofija Sapegan.

EU-maiden ulkoministerit tapasivat myös Valko-Venäjän maanpaossa elävän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan epävirallisella aamiaisella ennen kokoustaan.

Lisäksi Valko-Venäjän tilanteen huolestuttavasta kehityksestä keskusteltiin varsinaisessa kokouksessa.

–  Kaiken kaikkiaan Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteen todettiin olevan entistä synkempi. Maassa on yli 500 poliittista vankia ja tiedotusvälineisiin kohdistuu kovia toimenpiteitä, Haavisto kuvaili.

Liettua huolissaan rajatilanteesta

Ulkoministerikokouksessa nousi esiin myös tilanne Liettuan ja Valko-Venäjän rajalla. Liettua on kertonut, että Valko-Venäjä on auttanut siirtolaisia ylittämään rajan Liettuaan ja luonut näin painetta rajalle.

–  Liettuan ministeri oli erittäin huolissaan siitä, että varsinkin nyt, kun tämä uusi pakotepaketti hyväksytään, niin epäystävälliset toimet heitä kohtaan saattaa jatkua, Haavisto sanoi.

Päivitetty otsikkoa ja juttua kello 18.33: Lisätty Haaviston kommentti ja kaksi jälkimmäistä kappaletta kokonaan.

Lue myös:

    Uusimmat