EU etsii keinoja tukea Valko-Venäjän rauhanomaisia mielenosoituksia – oppositiojohtaja tapasi EU-ulkoministereitä aamulla

1:52
Videolla kerrotaan EU:n parlamentin käymästä viime viikkoisesta keskustelusta Valko-Venäjän tilanteesta.

EU-maiden ulkoministerit keskustelevat tänään Brysselissä Valko-Venäjän tilanteesta. Kokouksen taustalla on jännitteitä, sillä viikkoja muhinut Valko-Venäjään kohdistuva pakotelista ei ole valmis.

Poliittinen sopu pakotteiden asettamisesta Valko-Venäjän mielenosoitusten tukahduttamisesta vastuussa oleville ihmisille syntyi jo elokuussa, mutta varsinaista pakotelistaa ei ole hyväksytty.

Uutistoimisto AFP:n mukaan EU on valmistellut listaa, jolla on noin 40 valkovenäläisviranomaisen nimet. Pakotepäätös on kuitenkin jumiutunut diplomaattilähteiden mukaan Kyproksen vastustukseen. Kypros on asettunut asiassa poikkiteloin, koska se haluaisi samalla edistää EU-pakotteita Turkkia vastaan.

EU-virkamieslähteen mukaan eri pakotetapausten kytkeminen yhteen ei ole sopivaa.

On todennäköistä, että Valko-Venäjä-pakotelistan hyväksyminen jää loppuviikkoon, jolloin EU-maiden johtajat kokoontuvat ylimääräiseen huippukokoukseen Brysseliin. Huippukokouksessa on tarkoitus muutoinkin keskustella EU:n ulkosuhteista, erityisesti Kiinan ja Turkin osalta.

EU puolustaa vapaita vaaleja

Valko-Venäjällä mielenosoitukset presidentti Aljaksandr Lukashenkaa vastaan ovat jatkuneet elokuun alun vilpillisiksi tuomituista presidentinvaaleista lähtien. Viranomaiset ovat pyrkineet tukahduttamaan mielenosoituksia voimakeinoin.

EU ei ole tunnustanut Valko-Venäjän presidentinvaalien tulosta.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell painotti ennen ulkoministerikokousta, että EU tukee valkovenäläisten oikeutta vapaisiin ja oikeudenmukaisiin vaaleihin.

–  Sitä ei voi pitää sekaantumisena maan sisäisiin asioihin, koska demokratia ja ihmisoikeudet ovat EU:n toiminnan ytimessä, Borrell sanoi. 

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomelle on hyvin tärkeää, että ulkoministerit pääsevät tänään keskustelemaan maan tilanteesta.

–  On tärkeää, että löydämme keinoja tukea rauhanomaisia mielenosoituksia, oppositiota ja tulevaisuuden vapaita vaaleja Valko-Venäjällä, Haavisto sanoi lausunnossaan EU-neuvoston kameroille saapuessaan kokouspaikalle.

Koronavirustilanteen vuoksi toimittajat eivät pääse kokouspaikalle esittämään kysymyksiä ministereille.

Ulkoministerit tapasivat oppositiojohtajan

Ennen varsinaisen kokouksen alkua ulkoministerit tapasivat Valko-Venäjän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan aamiaisen merkeissä.

Haavisto kuvaili aamiaistapaamista erinomaiseksi. Ulkosuhdejohtaja Borrellin mukaan Tsihanouskaja kävi läpi Valko-Venäjän viimeaikaisia tapahtumia.

–  Olemme todella vaikuttuneita valkovenäläisten rohkeudesta ja sisukkuudesta, erityisesti valkovenäläisistä naisista, jotka osoittavat todellista johtajuutta, Borrell sanoi.

Ulkoministerikokouksessa keskustellaan tänään myös muun muassa Libyan tilanteesta sekä EU:n suhteista Afrikan unioniin.

Haavisto tapaa ulkoministerikokouksen jälkeen sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin. Haaviston on myös määrä kommentoida päivän antia medialle alkuillasta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja