EU-maat kohdistavat talouspakotteita Valko-Venäjän vientituotteisiin

Suomessa asuva Olga lähettää kotimaansa poliittisille vangeille kirjeitä:"Valko-Venäjä on kuin suuri keskitysleiri" 5:15
Suomessa asuva Olga lähettää kotimaansa poliittisille vangeille kirjeitä: "Valko-Venäjä on kuin suuri keskitysleiri".

Uudet pakotteet koskevat lannoitteita sekä öljynjalostukseen ja tupakkaan liittyviä tuotteita.

Euroopan unionin jäsenmaat ovat tänään kohdistaneet talouspakotteita Valko-Venäjän vientituotteisiin. Vientiin kohdistuvat pakotteet ovat järeämpi keino kuin EU:n aiemmin asettamat henkilöpakotteet.

Uudet pakotteet koskevat lannoitteita sekä öljynjalostukseen ja tupakkaan liittyviä tuotteita. Lisäksi EU rajoittaa Valko-Venäjän pääsyä EU:n pääomamarkkinoille.

Pakotteilla myös kielletään muun muassa televiestinnän seuraamiseen liittyvien tuotteiden tai sovellusten vienti Valko-Venäjälle.

Pakotteet ovat vastaus Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomuksiin, kansalaisyhteiskunnan sortoon sekä Valko-Venäjän toimiin, kun maa pakotti toukokuussa Ryanairin matkustajakoneen laskeutumaan Minskiin. Samassa yhteydessä Valko-Venäjä otti kiinni matkustajina olleet valkovenäläisen oppositioaktivistin Raman Pratasevitshin ja tämän venäläisen naisystävän Sofija Sapegan.

Pakotteet osuvat lähelle Valko-Venäjän johtoa

Pakotteista keskusteltiin maanantaina EU-maiden ulkoministerien kokouksessa Luxemburgissa. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi silloin, että pakotteita haluttiin kohdistaa aloille, jotka ovat lähellä Valko-Venäjän johtoa.

–  Tietysti tuolla kokouksessa oli huoli, että ei haluttaisi mitään sellaisia pakotteita, jotka vaikeuttavat tai kurjistavat tavallisten kansalaisten elämää, mutta samaan aikaan pyrittäisiin sulkemaan nykyjohdon rahahanat, Haavisto sanoi maanantaina.

Valko-Venäjää johtava Aljaksandr Lukashenka julistautui viime vuonna presidentinvaalien voittajaksi vilpillisesti, ja maan viranomaiset ovat sittemmin tukahduttaneet väkivalloin mielenosoituksia ja estäneet opposition toimintaa.

Tämän seurauksena EU on jo asettanut useita kertoja pakotteita Valko-Venäjälle. Niiden piirissä on myös Lukashenka.

Henkilöihin ja yrityksiin kohdistuvat pakotteet ovat sisältäneet matkustuskieltoja ja varojen jäädyttämisiä.

Lue myös:

    Uusimmat