EU-jäsenyyttä havitteleva Serbia tarvitsee jätti-investoinnit täyttääkseen päästövaatimukset: "Moni käyttää öljyä tai puuta lämmittämiseen"

1:58

Serbian saasteongelmat ovat tämän vuoden aikana pahentuneet. Ilmanlaatu on ollut huono erityisesti Serbian pääkaupungissa Belgradissa. EU-jäsenyyden ehdot täyttääkseen Serbian pitäisi tehdä tuntuvia investointeja ilmaston ja ympäristön hyväksi.

Kyseenalainen kunnia ilmansaastemittausten kärkipaikoista on pitkään kuulunut aasialaisille metropoleille. Nyt reaaliaikaisten listojen huippua hätyyttelee monina päivinä myös Serbian pääkaupunki. Belgradin ilmanlaatu määriteltiin lokakuussa useana päivänä terveydelle haitalliseksi.

– Teitä pitäisi alkaa korjata ajoissa, jotta ruuhkat saataisiin vähenemään, sanoo Vanja Jankovic.

– Asuntojen lämmityskausi ei ole vielä edes alkanut ja keskustassa moni käyttää yhä öljyä tai puuta lämmittämiseen, kertoo Jovan Tanasijevic.

Omat mausteensa kahden miljoonan asukkaan kaupungin kiehuvaan saastesoppaan antavat vanha autokanta, lukuisat tehtaat sekä hiilen avolouhinta.
​​​​​​​Lisäksi paikalliset maanviljelijät kulottavat peltojaan ja tuuli puhaltaa savua kaupunkiin.

EU-jäsenyysneuvotteluja käyvän Serbian arvioidaan tarvitsevan noin viidentoista miljardin euron investoinnit, jotta unionin ympäristö- ja päästövaatimukset täyttyvät. Hallitus ei ole panostuksia lisännyt, edes sen oman, talouspolitiikkaa arvioivan elimen suosittamalle tasolle.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja