EU ja Yhdysvallat sopivat pitkästä aselevosta kauppakiistassa lentokonevalmistajien tuista

EU ja USA ovat saavuttaneet sovun pitkässä kiistassa lentokonevalmistajien valtiontuista 2:13
EU ja USA ovat saavuttaneet sovun pitkässä kiistassa lentokonevalmistajien valtiontuista.

17-vuotinen kiista on yksi WTO:n pitkäaikaisimmista riidoista.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat liennyttävät kauppakiistojaan. Huippukokouksessa Brysselissä osapuolet saavuttivat sovun rangaistustullien jäädytyksen jatkamisesta lentokonevalmistajien tukiin liittyvässä kiistassa.

Kyseessä on viisivuotinen aselepo 17 vuotta jatkuneeseen kauppakiistaan eurooppalaisen Airbusin ja yhdysvaltalaisen Boeingin tuista. Tulevien vuosien aikana asiaan pyritään löytämään pitkäaikainen ratkaisu.

Yhdysvallat ja EU olivat sopineet jo maaliskuun alussa rangaistustullien jäädyttämisestä neljän kuukauden ajaksi, mutta nyt aselepoa jatketaan.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kuvasi sopua läpimurroksi. Kiista on ollut Maailman kauppajärjestön WTO:n historian pitkäaikaisimpia riitoja.

– Tämä todella avaa uuden luvun suhteessamme, koska voimme siirtyä käräjöinnin sijaan yhteistyöhön lentokonealalla, von der Leyen kommentoi.

Sovussa EU ja Yhdysvallat linjasivat myös suuntaviivoja, miten suuria lentokonevalmistajia tulisi tukea.

Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin mukaan Yhdysvallat ja EU aikovat tehdä yhteistyötä siinä, miten ne voisivat vastata Kiinan toimiin lentokonealalla ja puuttua käytäntöihin, jotka antavat epäreilun edun kiinalaisille yhtiöille.

Teräs- ja alumiinitullikiista vielä auki

Kauppasopu lentokonevalmistajien tuista hierottiin valmiiksi virkamiesten pitkissä neuvotteluissa ennen kuin komission von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tapasivat Bidenin tiistaina Brysselissä.

Huippukokouksen satona Yhdysvallat ja EU haravoivat kasaan yhteistyöaikeita monissa eri kysymyksissä. Asioita jäi kuitenkin myös auki.

Esimerkiksi toiseen merkittävään kauppakiistaan teräs- ja alumiinitulleista ei ole saatu vielä sopua. Von der Leyenin mukaan tullikiistan ratkaisuun tarvitaan lisää aikaa ja tällä kertaa neuvotteluissa annettiin etusija lentokonekysymyksille.

EU ja Yhdysvallat sopivat toukokuussa aloittavansa keskustelut tullikiistan sovittelusta. EU ilmoitti samalla pidättäytyvänsä puoleksi vuodeksi vastatoimien lisäämisestä. Von der Leyenin mukaan tämä luo tilaa ja mahdollisuuden sille, että ratkaisu kiistaan voidaan löytää tulevien kuukausien aikana.

Vuonna 2018 Yhdysvaltojen edellinen presidentti Donald Trump asetti 25 prosentin tullit teräkselle ja 10 prosentin tullit alumiinille. EU reagoi määräämällä vastatulleja joukolle yhdysvaltalaisia tuotteita, kuten farkuille, moottoripyörille sekä bourbon-viskille.

Venäjä-suhteen tulevaisuus puntarissa

Huippukokouksessa sivuttiin myös kansainvälisiä kysymyksiä. Presidentti Biden jatkoi Brysselistä suoraan kohti Sveitsin Geneveä, jossa hän tapaa keskiviikkona Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Sekä Yhdysvaltojen että EU:n suhteet Venäjään ovat olleet kehnot.

EU:n ulkosuhdejohtajan Josep Borrellin odotetaan esittelevän keskiviikkona tuore arvio siitä, mihin suuntaan EU:n suhde Venäjään on kehittymässä.

Komission puheenjohtajan von der Leyenin mukaan EU haluaisi Venäjä-suhteeseen nykyistä parempaa ennustettavuutta.

–  Tällä hetkellä EU:n ja Venäjän suhde on negatiivisessa kierteessä ja viestimme tämän hyvin selvästi myös presidentti Bidenille, von der Leyen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat