EU hyväksyi telakkatuen jatkoajan

EU:n telakkatuet salliva direktiivi hyväksyttiin virallisesti tänään teleministerineuvoston yhteydessä. Suomi vastusti tukidirektiivin jatkoa loppuun saakka. Myös Saksa ja Hollanti äänestivät tuen jatkamista vastaan. Asiallisesti päätös oli kuitenkin tehty virkamiestasolla jo viime viikon keskiviikkona.

Päätöksen yhteydessä Suomi ja Hollanti antoivat julistuksen, jossa toivotaan, että tuen maksimimäärä määrätään EU:n komissiossa nykyistä yhdeksää prosenttia alhaisemmaksi. Suomi haluaa, että tukikatot määritellään tarkemmin alustyypin mukaan, ja Suomi poistaisi tuet kokonaan risteilyaluksilta. Niiden valmistuksesta kilpailevat vain EU-maiden telakat keskenään.

EU:n komission odotetaan syksyn aikana antavan säädökset direktiivin soveltamisesta ja määräävän suurimman sallitun tukiprosentin. Suomi vaatii myös, että EU:n komissio alkaa toimia nykyistä avoimemmin ja johdonmukaisemmin tehdessään telakkatukiratkaisuja. Suomalaiset ovat tyytymättömiä tiedonkulkuun, ja siihen, että komission aikeet ovat pysyneet viime hetkiin hämärän peitossa.

Kvaernerin valitus menee nurin

Suomalaisten tyytymättömyyttä lisää se, että komissio on asiasta tihkuneiden tietojen mukaan hylkäämässä Kvaerner Masa-Yardsin valituksen valtiontuista saksalaisille Jos L. Meyerwerfte-telakalle.

Kvaerner valitti tuista maaliskuussa, mutta komissio ei alustavien tietojen mukaan katso valitukselle löytyneen perusteita. Kvaernerin mielestä tukia ei olisi saanut maksaa, koska kiistanalaisesta tilauksesta oli kilpailemassa vain EU-maiden telakoita.

Vuoden 1997 loppuun

Direktiivi tulee voimaan lokakuun alusta ensi vuoden loppuun asti, ellei OECD:n tuet kieltävä sopimus astu sitä ennen voimaan. EU jatkoi telakkatuet sallivaa direktiiviään, kun kävi ilmi, ettei Yhdysvallat ratifioi OECD:n sopimusta ajoissa. Sopimus on joutunut vastatuuleen maan edustajainhuoneessa, joka ei vaalien alla halunnut suututtaa maan telakkateollisuutta ja siitä riippuvaisia alueita. Direktiiviä ja sopimuksen ratifiointitilannetta on määrä tarkastella uudelleen ensi keväänä.

Suomi toivoo edelleen, että Yhdysvallat ratifioi sopimuksen presidentti- ja kongressivaalien jälkeen. Sopimusta käsitellään nyt senaatissa, jossa sen läpiviemiselle näyttäisi olevan enemmän tukea.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat