Mainos

EU-huippukokous päätökseen

EU:n huippukokous päättyi varhain aamulla Amsterdamissa laihoin tuloksin. EU-maat eivät saavuttaneet tavoittelemaansa sopua toimielinten uudistuksista. Perussopimuksen uudistus sovittiin muilta osin, mutta ratkaisut komission koosta ja äänten painotuksista jäävät hamaan tulevaisuuteen, EU:n laajentumisen yhteyteen.

Sopu merkitsee, että jokainen jäsenmaa säilyttää toistaiseksi komissaarin paikkansa. Komission koosta keskustellaan uudelleen vasta kun EU on saamassa yli 20 jäsenmaata.

Viisi suurta jäsenmaata säilyttävät siis nykyiset kaksi komissaaria, kunnes yhteisöön valitaan ensimmäiset uudet jäsenmaat. Kahden komissaarin Espanja vaati viimeiseen asti takuita siitä, että sitä kohdeltaisiin edelleen suurena jäsenmaana.

Amsterdamissa päätettiin yhteisestä siirtolais- ja pakolaispolitiikasta sekä kansallisten poliisivoimien yhteistyön lisäämisestä. Huippukokouksessa sovittiin myös EU-maiden rajojen täydellisestä avaamisesta vuoteen 2004 mennessä. Britannia ja Irlanti ovat rajasopimuksen ulkopuolella.
(MTV3/STT-AFP-Reuter)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.