Mainos

EU-huippujohtaja MTV:n Uutisextrassa: "Trump tulee vielä näkemään, että Venäjän ulkopolitiikka on turvallisuusriski"

0:55

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump tulee vielä oivaltamaan, että Putinin aggressiivinen ulkopolitiikka on turvallisuushaaste ja että Venäjän joukot Naton rajoilla ovat turvallisuusriski kaikille.

Näin arvioi EU-komission ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans MTV:n Uutisextra-ohjelmassa. Timmermansin mukaan Venäjä harjoittaa Trumpin kanssa lähentyessään klassista hajota-ja-hallitse-politiikkaansa.

– Kun Trump briiffataan siitä, missä mennään, hän tulee kyllä näkemään, että Putinin ulkopolitiikan aggressiivinen luonne on turvallisuushaaste meille kaikille. Hän tulee näkemään että Venäjän armeijan käytös Naton rajoilla on turvallisuusriski meille kaikille.

– Hän tulee näkemään Yhdysvaltain ja EU:n yhteisen strategisen intressin kertoa Putinille hyvin selvästi, että tässä ovat rajat sille, mitä hän voi tehdä, Timmermans sanoo MTV Uutisten erikoishaastattelussa.

"Eurooppaan luotava kilpailukykyistä aseteollisuutta"

Timmermans myös peräänkuuluttaa tiiviimpää sotilasyhteistyötä Eurooppaan, suurempia puolustusbudjetteja sekä puolustusteollisuuden tehostamista. Timmermansin mukaan ongelma ei ole uusi, mutta se on nyt uudessa tilanteessa aikaisempaa akuutimpi.

– Vähintäänkin meidän on lakattava vähentämästä puolustusbudjettiamme. Tarvitsemme myös lisää yhteistyötä teollisuuspolitiikassamme luodaksemme vahvempaa aseteollisuutta Eurooppaan. Sen pitää olla kilpailukykyistä ja tuottaa meille hyvään hintaan kunnollista, modernia sotilastekniikkaa. Tarvitaan myös lisää lisää puolustusvoimien operaatiotason yhteistyötä kautta Euroopan Unionin, sekä enemmän taakanjakoa, Timmermans luettelee.

– Meidän on viestitettävä muulle maailmalle selvästi, että olemme yhtenäisiä ja puolustamme etujamme yhdessä jos se on tarpeen. 

Timmermans kuitenkin sanoo, että Baltian maiden ilmaisema pelko ja huoli on liiallista.

– Yhdysvallat pitää sanansa, mitä tulee sen sitoumuksiin Euroopalle. En usko, että se merkittävästi muuttuu presidentti Trumpin myötä.

Timmermans kertoo ohjelmassa myös, mitä hän ajattelee nyt Saksan liitokansleri Angela Merkelin päätöksestä ottaa maahan yli miljoona turvapaikanhakijaa viime vuonna, sekä siitä, millainen rooli Suomella on ollut pakolaisten vastaanottamisessa.

MTV:n Uutisextra-ohjelma:

9:40

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja