EU haluaa yhtenäistää turvapaikkapolitiikkaa – vastaanotto-oloista yhtenäiset, uusia velvoitteita hakijoille

Euroopan komissio esittää uusia toimia EU:n turvapaikkapolitiikan yhtenäistämiseksi. Tarkoituksena on laatia yhteiset kriteerit siitä, ketkä ovat oikeutettuja kansainväliseen suojeluun.

Uudistuksilla pyritään lyhentämään käsittelyaikoja ja takaamaan turvapaikanhakijoille yhtenäiset vastaanotto-olot maasta riippumatta.

Turvapaikkaa koskevat päätökset pitäisi tehdä lähtökohtaisesti kuuden kuukauden kuluessa. Jos hakija tulee turvallisena pidetystä maasta, prosessi pitäisi hoitaa 1–2 kuukaudessa. 

– Muutokset luovat aidosti yhteisen turvapaikkaprosessin ja takaavat, että turvapaikanhakijoita kohdellaan tasavertaisella ja asianmukaisella tavalla riippumatta jäsenmaasta, jossa he jättävät hakemuksen, sanoo maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos tiedotteessa.

Esityksissä asetetaan velvoitteita myös turvapaikanhakijoille. Elleivät he tee yhteistyötä viranomaisten kanssa tai jos he liikkuvat perusteettomasti maasta toiseen, heille voidaan määrätä sanktioita ja turvapaikkahakemus voidaan hylätä. 

Lakiesitykset täydentävät komission aiempia ehdotuksia turvapaikkajärjestelmän uudistamiseksi. Muutokset edellyttävät EU-maiden ja Euroopan parlamentin hyväksyntää.

Terho: Turvapaikkakriisissä saatetaan ryhtyä kansallisiin poikkeustoimenpiteisiin 12:30

Pakolaisia EU:n ulkopuolelta

Komissio esittää samalla myös yhtenäistä ja pysyvää menettelyä pakolaisten vastaanottoon EU:n ulkopuolelta. Tähän asti päätöksiä on tehty vain väliaikaisista järjestelyistä. 

Uusi malli ei sisällä ajatusta maakohtaisista kiintiöistä. EU-maat päättäisivät joka vuosi keskenään, minkä verran ne ovat valmiita ottamaan pakolaisia vastaan. 

Jokaista vastaanotettavaa pakolaista kohti jäsenmaa saisi 10 000 euron summan, joka otettaisiin EU-budjetista. 

– Tämä on tehokas tapa osoittaa yhteisvastuuta ja solidaarisuutta EU:n ulkopuolisille maille, sanoo komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans tiedotteessa. 

Uudelleensijoitettavat pakolaiset valittaisiin keskeisistä lähtö- ja kauttakulkumaista. Ne, jotka ovat yrittäneet EU:hun laittomia reittejä, eivät pääse laillisen menettelyn piiriin. 

Maailmassa enemmän pakolaisia kuin koskaan aiemmin 2:00

Lue myös:

    Uusimmat