EU ei kommentoi Saksan vaatimuksia jäsenmaksujen alentamisesta

EU-komissio ei halunnut tänään kommentoida Saksan liittokanslerin Helmut Kohlin vaatimuksia, joiden mukaan Saksan EU:lle maksamia jäsenmaksuja tulisi pienentää. -Olemme panneet merkille sen mitä liittokansleri Kohl on sanonut, mutta meillä ei ole asiasta sanottavaa. Meidän kantamme on tiedossa, sanoi komission edustaja Joao Vale de Almeida.

Kohl totesi eilen saksalaisen televisioyhtiön haastattelussa, että Saksan jäsenmaksut ovat kiistatta liian suuria ja että Saksa aikoo tehdä työtä saadakseen niitä pienemmiksi.

EU:n tulevaisuutta luotsaavan Agenda 2000 -suunnitelman mukaan unionin nykyiseen maksukäytäntöön ei ole luvassa suuria muutoksia ennen kuin EU:hun tulee uusia jäseniä ensi vuosituhannen alkupuolella.

Saksa vastaa valtaosasta EU-budjettia. Saksalaislähteiden mukaan Saksa maksaa vuosittain noin 60 miljardia markkaa enemmän EU:lle kuin mitä se saa takaisin mm. maataloustukina.

Kohl sanoi haastattelussa myös, että Saksa haluaa vahvan eurovaluutan. Saksan hallituksen edustajan mukaan tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että Kohl haluaisi lykätä yhteisen valuutan käyttöönottoa. Kohl pitää edelleen kiinni yhteisestä valuutasta vaikkakin hän nyt painottaa euron vakauden tärkeyttä, hallituksen edustaja Herbert Schmülling sanoi.

Liikanen: EU:n talous nostettava pian pöydälle

Euroopan unionin laajentuminen pakottaa arvioimaan uudelleen sekä jäsenmaksuja että koko unionin taloudenpitoa. Budjettikomissaari Erkki Liikasen mukaan marssijärjestys on kuitenkin se, että ensin hyväksytään mukaan uudet jäsenmaat ja sitten pannaan uudistustarpeet pöydälle.
-Tarkoitus on, että EU:n laajentuminen toteutetaan ilman jäsenmaksujen nousua, sanoi Liikanen Ylen televisiouutisten haastattelussa.

Uudistuksista pitää kuitenkin saada aikaan päätöksiä viimeistään vuonna 1999, jotta niitä voidaan ryhtyä toteuttamaan vuodesta 2000 lähtien.

Liikanen huomauttaa, että Saksa ei voi yksin ryhtyä pienentämään maksuosuuttaan, vaan päätökset tällaisista asioista tehdään yhdessä. Itäisen Euroopan maiden mukaantulo tulee todennäköisesti johtamaan siihen, että vauraammat EU-maat joutuvat taloudellisesti tukemaan näiden maiden kehitystä. Suomenkin asema EU-rahojen nettovastaanottajana saattaa muuttua.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat