EU aloittaa operaation Punaisellamerellä huthien alushyökkäysten takia

Yhdysvallat ja Britannia iskivät yli 60 huthikohteeseen 1:59
Yhdysvallat ja Britannia iskivät yli 60 huthikohteeseen (12.1.2024)

EU kertoo virallisesti, että se lähettää Punaisellemerelle ainakin neljä alusta turvaamaan kauppa-alusten kulkua Jemenin huthikapinallisten hyökkäyksiltä.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo viestipalvelu X:ssä, että Eurooppa on varmistamassa alusten vapaata kulkua Punaisellamerellä yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

Operaatiossa tarjotaan tilannetietoisuutta merellä, seurataan aluksia ja suojataan niitä mahdollisilta hyökkäyksiltä. Operaation on määrä olla käynnissä muutaman viikon sisällä.

Yhdysvallat ja Britannia ovat tehneet vastaiskuja Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan. Kapinalliset ovat kuukausikaupalla hyökänneet rahtialuksia vastaan. Kapinalliset sanovat tukevansa hyökkäyksillään Gazan palestiinalaisia.

Useita uusia iskuja

Maanantai-iltana huthit kertoivat tehneensä iskuja kolmeen alukseen vuorokauden aikana. Kapinalliset kertoivat, että iskuja kohdennettiin vuorokauden aikana kolmeen alukseen, joista ainakin yksi oli yhdysvaltalainen ja yksi britannialaisessa omistuksessa. Rubymar-nimisen laivan miehistö joutui jättämään aluksen huthi-iskun jälkeen. Britannian hallinnon edustaja kommentoi iskun olleen "holtiton" ja että Britannian kumppanimaiden alukset olivat jo tapahtumapaikalla. Britannian yleisradioyhtiö BBC totesi, että isku oli toistaiseksi yksi vakavimmista ja osoitus siitä, että länsiliittouman tavoitteet estää kapinallisten teot Punaisellamerellä ovat toistaiseksi epäonnistuneet.

Punaisenmeren merireitin kautta kulkee normaalisti noin 12 prosenttia maailman rahtiliikenteestä. Hyökkäysten vuoksi useat rahtiyhtiöt ovat ohjeistaneet aluksiaan välttämään Punaisenmeren reittiä ja kiertämään sen sijaan Etelä-Afrikan ympäri.

Lue myös:

    Uusimmat