Yhdysvallat ja Britannia kertovat torjuneensa huthien hyökkäyksen

Britannia ja Yhdysvallat kertovat ampuneensa alas yli 20 Jemenin huthikapinallisten lennokkia ja ohjusta Punaisellamerellä.

Britannian puolustusministerin mukaan kyseessä oli toistaiseksi suurin huthien hyökkäys alueella.

Yhdysvaltain sotilaslähteiden mukaan torjuntatoimiin osallistuivat lentotukialukselta ilmaan nousseet F/A-18-hävittäjät sekä lentotukialuksen lisäksi kolme muuta amerikkalaista ja yksi brittiläinen sotalaiva.

Yhdysvallat kokosi äskettäin 12 liittolaista, jotka alkoivat partioida Punaisellamerellä ja torjua Iranin tukemien kapinallisten iskuja.

Jemenin huthikapinalliset väittävät pyrkivänsä iskemään Israeliin kytköksissä oleviin aluksiin tukeakseen palestiinalaisia. Huthit aloittivat ohjus- ja lennokki-iskunsa sen jälkeen, kun Israel aloitti mittavat ilmaiskut Gazan kaistalle äärijärjestö Hamasia vastaan Hamasin hyökättyä Israeliin lokakuun alussa.

Viikko sitten YK:n alainen kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO kertoi, että hyökkäysten takia parisenkymmentä varustamoyhtiötä on alkanut reitittää rahtilaivansa Afrikan ympäri Punaisenmeren ja Suezin kanavan sijaan.

Alusten uudelleenreititys Punaisenmeren sijaan Afrikan mantereen eteläpuolelta lisää alusten purjehdusmatkaa kymmenellä päivällä. Lisäksi sillä on negatiivinen vaikutus kauppaan ja se nostaa rahtihintoja.

Lue myös:

    Uusimmat