Tästä Yhdysvallat varoitti: Vakava uhkakuva toteutui Punaisellamerellä

Huthikapinallisten tulituksessa vaurioitunut, hylätty Rubymar-alus on uponnut Punaisellamerellä.

Rahtialus Rubymar on uponnut Jemenin hallituksen mukaan, kertoo uutistoimisto Reuters. Rubymar hylättiin helmikuun 18. päivä tehdyn hyökkäyksen jälkeen, kun Jemenin huthikapinalliset iskivät alukseen ainakin kahdella ohjuksella.

Alukseen kerrottiin virtaavan iskun seurauksena vettä.

Yhdysvallat ja Britannia iskivät yli 60 huthikohteeseen 1:59
Katso myös: Yhdysvallat ja Britannia iskivät yli 60 huthikohteeseen tammikuussa.

Kymmenien tonnien lannoitelastissa ollut alus saatiin ankkuroitua, mutta siitä on vuotanut öljyä päiväkausien ajan kymmenien kilometrien mittaiseksi vanaksi mereen.

Yhdysvaltain Lähi-idän-toiminnoista vastaava asevoimien sotatoimialueen päämaja Centcom varoitti ennen aluksen uppoamista, että tilanne voi eskaloitua suureksi ympäristökatastrofiksi mereen päätyvän lannoitelastin ja öljyn myötä. 

Vaikutuksia maailman rahtiliikenteeseen

Alus on yksi niistä, joita vastaan Jemenin huthikapinalliset ovat tehneet iskuja viime aikoina. Rubymar-alus kulkee Belizen lipun alla, se on rekisteröity Britanniaan ja sitä operoi Libanon.

Huthit ovat tehneet talven aikana useita iskuja eri rahtialuksiin Punaisellamerellä. 

Huthikapinalliset aloittivat iskunsa kauppalaivoja vastaan viime marraskuussa. Heidän mukaansa iskut ovat vastaus Israelin toimiin Gazassa.

Punaisenmeren merireitin kautta kulkee normaalisti noin 12 prosenttia maailman rahtiliikenteestä. Hyökkäysten vuoksi useat rahtiyhtiöt ovat ohjeistaneet aluksiaan välttämään kyseistä reittiä ja kiertämään sen sijaan Etelä-Afrikan ympäri.

Lue myös:

    Uusimmat