Etujärjestöt epäilevät kivihiilen kieltolain tarpeellisuutta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Energiateollisuus ja Teknologiateollisuus arvostelevat hallituksen aietta säätää kivihiilen energiakäytön kiellosta laki. Järjestöjen mukaan kivihiiltä ei tarvitse kieltää lailla, koska sen energiakäyttö on vähenemässä merkittävästi muutoinkin.

Hallituksen energia- ja ilmastostrategia on kerännyt paljon kommentteja. EK arvosteli strategian kohdista useita. Esimerkiksi liikenteeseen kohdistettavia päästövähennystavoitteita järjestö pitää ylimitoitettuina. EK:n johtava asiantuntija Mikael Ohlström varoittaa, että kunnianhimoiset tavoitteet näkyvät kustannusten nousuna.

– Jotta eri sektoreiden kustannusvaikutukset tasoittuisivat ja kohtuullistuisivat, hallituksen tulisi hakea myös maataloudesta, rakennuksista ja jätehuollosta lisää keinoja päästövähennyksiin, Ohlström sanoo tiedotteessa.


Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä huomauttaa omassa tiedotteessaan, että liikenteen päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi on toimittava nopeasti, jotta Suomi hyötyy liikenteen murroksen ympärille kehittyvästä liiketoiminnasta.

Öljy- ja biopolttoainealan toimitusjohtaja Helena Vänskä puolestaan muistuttaa, että biopolttoaineiden lisääminen vaatii tarpeeksi laajoja raaka-ainevaroja.

– Kotimainen biopolttoainetuotanto kasvattaa bruttokansantuotetta. Suomalainen biopolttoaineteollisuus valmistaa huippuluokan tuotteita paitsi kotimaahan myös vientiin, Vänskä sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat