Etu- vai takapenkille? Tämä on ehdottomasti turvallisin paikka lapsellesi

Turvallisuus tulisi aina olla lähtökohtana, kun pohditaan lasten kuljettamiseen liittyviä vaihtoehtoja.

Matkustaako sinun lapsesi turvallisesti? Liikenneturvan mukaan takapenkille selkä menosuuntaan kiinnitetty istuin on turvallisin paikka alle kolmevuotiaalle matkustajalle.

Lain mukaan jokaisen alle 135 senttimetriä pitkän lapsen on käytettävä autossa painon mukaan määräytyvää turvaistuinta. Aina ennen liikkeelle lähtöä tulisi myös tarkistaa, että istuin on tukevasti kiinni ja lapsi on kiinnitetty vöihin oikein, muistuttaa Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Tieliikennelain mukaan tätä sääntöä rikkovalle voidaan kirjoittaa sakkoja. 

Ei pieniä lapsia koskaan etupenkille

Suositus selkä menosuuntaan istumisesta perustuu siihen, että selkä ajosuuntaan olevat istuimet antavat lapsen päälle ja kaulalle parhaimman tuen törmäyksen sattuessa. Pienten lasten keho ei kestä törmäyksestä aiheutuvia kolhuja niin hyvin kuin aikuisen.

– Lapselle ei ole haitaksi, vaikka jalat ovat koukussa. Siitä syystä istuinta ei pidä kääntää liian aikaisin, Loikkanen selventää.

Liikenneturva suosittelee myös, etteivät alle 140 senttimetriä pitkät lapset matkusta etupenkillä, jos auto on varustettu turvatyynyin. Turvatyynyt on suunniteltu suojaamaan aikuista, jonka vuoksi turvatyyny voi osua lapseen eri kulmassa kuin sen on alun perin tarkoitettu. Tämä voi aiheuttaa vahinkoa esimerkiksi lapsen niskaan.

Kannattaa muistaa myös, ettei turvaistuinta saa missään nimessä asentaa etuistuimelle, jos autossa on etumatkustajan turvatyyny, jota ei voi kytkeä pois päältä. Etuturvatyyny voi aiheuttaa lauetessaan hengenvaaran lapselle.

Etenkin näin talviaikaan tulee ottaa huomioon myös lapsen pukeutuminen. Mikäli mahdollista, lapsen olisi hyvä matkustaa istuimessa ilman suuria toppauksia, sillä vyö tulisi saada napakasti lapsen ympärille.

Ilman toppapukua turvaistuimeen

Jos turvaistuin on vielä hankkimatta, kannattaa kaupoille lähteä ensisijaisesta turvallisuus mielessä.  

E-hyväksyntämerkki kertoo, että istuin täyttää EU-alueelle säädetyt vähimmäisvaatimukset. Kaikki Suomen markkinoilla myytävät turvaistuimet ovat E-hyväksyttyjä, mutta se ei vielä luokittele sitä, mikä istuin on turvallisin.

– Turvaistuinta valittaessa kannattaa tarkistaa, miten istuin on pärjännyt vapaaehtoisissa testeissä. Esimerkiksi ruotsalaisessa plus-testissä hyväksytyt istuimet ovat läpäisseet huomattavasti tiukemman seulan ja ovat suositeltava valinta, Loikkanen vinkkaa.

Liikenneturva suosittelee selkä menosuuntaan asennettavaa turvaistuinta, jota voidaan käyttää, kunnes lapsen paino on 25 kiloa. Tällä tavalla lasta voidaan kuljettaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat