Etkö osaa syödä oikein? Algoritmi laskee, mikä on paras dieetti sinulle

Tutkijat kehittivät algoritmin, joka laskee ihmiselle parhaiten sopivan dieetin.

Miksi hittidieetti toimii yhdelle, muttei toiselle? Miten pitäisi syödä, että saisi parhaat tulokset?

Avuksi voi ottaa dieettikirjan. Tai tieteen!

Eran Elinav ja Eran Segal Weizmann Institute of Science -tiedeinstituutista kehittivät algoritmin, joka laskee ihmiselle parhaiten sopivan dieetin. He vertasivat 800 ihmisen dieettejä ja verensokeritasoja. Algoritmi ennustaa, miten verensokeri käyttäytyy, kun ihminen syö.

Miesten tieteellisiin dieetteihin voi kuulua jopa suklaata ja jäätelöä, kertoo The Atlantic.

Glykemiaindeksi

  • Myös glykeeminen indeksi, lyhenne GI
  • Kuvaa hiilihydraattien imeytymisnopeutta
  • Ruoan suuri glykemiaindeksi tarkoittaa, että verensokeri nousee nopeasti syömisen jälkeen

Nykyisin verensokeripiikkejä aterian jälkeen mitataan lähinnä tutkimalla aterian hiilihydraatteja tai aterian glykeemistä indeksiä. Weizmannin tiimin mukaan glykeemisen indeksin tuijottaminen ei ole kannattavaa, koska se perustuu yksittäisiin ruokiin, ei koko ateriaan.

Segalin mukaan verensokerin heilahteluun vaikuttavat kaikki ihmisen ominaisuudet: geenit, elämäntyyli, myös suoliston bakteerit. Tutkimukseen osallistuneista koehenkilöistä yksi reagoi voimakkaasti banaanin syömiseen, toinen taas kekseihin.

Tutkijat antoivat osalle vapaaehtoisista algoritmin suunnitteleman hyvän ja huonon ruokavalion; osa söi asiantuntijoiden suunnitelman mukaan. Moni algoritmin aterioista ei sopinut perinteiseen käsitykseen "hyvästä" ruokavaliosta: joillekin suositeltiin jopa pieniä annoksia alkoholia. Silti hyvän suunnitelman ateriat sopivat käyttäjälleen ja pitivät tämän verensokerin tasaisena.

Tutkimukset aiheen tiimoilta jatkuvat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja