Etkö koe itseä tai kumppania haluttavana, kiinnostu tai kiihotu? Näin innostut seksistä

Seksuaaliterapeutti Päivi Stolt neuvoo, miten haluttomuudesta voi päästä eroon erilaisissa tilanteissa.

En koe itseäni haluttavana tai hyvännäköisenä.

Kehu itseäsi ja hyväksy

Itsetunto rakentuu sille, että hyväksyy itsensä sellaisena kuin on. Jos on noussut pieni vatsa, niin mitä sitten – siitä lähdetään eteenpäin. Itsetuntoa voi kohottaa kehumalla itseään ihan konkreettisesti eri tyyppisillä sanoilla: olen hyvä, olen kaunis, olen hyväksyttävä. Minä kelpaan sellaisena kuin olen.

Totta kai jos on energiaa ja voimia, niin laihduttaminen voi auttaa palauttamaan identiteettiä takaisin siihen, missä se on ollutkin. Mutta se ei tapahdu välittömästi, vaan pikkuhiljaa.

Pukeudu kauniisiin vaatteisiin

Oli keho minkälainen tahansa, niin haluttavuus voi syntyä siitä, että päällä on kauniit vaatteet ja alusvaatteet. Kun kokee, että näyttää naiselliselta tai kiihottavalta, halukin lisääntyy mielikuvien kautta.

Kotona saa silti olla rennommissakin vaatteissa. Ei voi ajatella, että minun pitää koko ajan pukeutua kauniisti ja vietellä mieheni tai vaimoni. Tokihan se toimii ja on hienoa, että laittautuu viehättävän näköiseksi, mutta onko se sitä arkea oikeasti? Seksuaalisuus lähtee pohjimmiltaan sisältä päin, oli millaisissa vaatteissa tahansa.

Katso peiliin

Jos ihminen kokee, että on ruma, kannattaa mennä peilin eteen katsomaan itseään. Mikäli sitä ei pysty suoraan tekemään alastomana, niin aluksi voi kietaista vaikka pyyheliinan ympärille. Pikkuhiljaa pyyhettä voi laskea alaspäin ja katsoa omaa kehoaan – ei sitä, mikä on huonoa, vaan sitä, mikä on kaunista.

Voi havainnoida vaikka, että minulla on sirot olkapäät tai hyvän muotoiset sääret tai kauniit rinnat. Ei lähdetä siitä, että tuossa on tuollaista rumaa.

En koe kumppaniani haluttavana tai hyvännäköisenä.

Puhu rehellisesti

Parisuhteesta ei tule mitään, jos ei koe toista haluttavana. Siksi tällainenkin syy haluttomuuden taustalta pitää aina avata. Kun kertoo, millaisesta asiasta ei toisessa pidä, oli se sitten parransänki tai viinan haju, toinen voi kiinnittää siihen huomiota ja tilanne pystytään sovussa muuttamaan. On molempien tehtävä nähdä, että parisuhteessa on ongelma.

Yksi parisuhteita hiertävä asia on lihominen. Silloinkin voi totta kai rehellisesti sanoa, että minä en koe sinua haluttavana, koska sinulle on tullut ylipainoa – voisimmeko yhdessä tehdä asialle jotakin, ruveta laihduttamaan tai alkaa liikkua?

Voihan se satuttaa, kun kumppani sanoo, että ”olet lihonut”, mutta siitä pitää puhua. Monen vuoden haluttomuus johtaa pettämisiin, jos asiasta ei pystytä keskustelemaan.

Haluaisin haluta, mutta seksi ei vain kiinnosta.

Paikanna ongelman syy

Ensin täytyy lääketieteellisesti tutkia, ovatko hormonitasot kunnossa. Jos ovat, niin silloin haluttomuuden syyt löytyvät pohjimmiltaan parisuhteesta. Jostakin syystä parisuhde ei toimi. Siinä on asioita, joista ei ole puhuttu ääneen; tunteita, joita ei näytetä; kaunaa, jota kannetaan joistakin sanomisista.

Haluttomuudesta on tärkeää puhua, koska se ei ole vain pariskunnan toisen osapuolen vaan parin yhteinen ongelma.

Kerro, mistä tykkäät

Kipinän löytyminen vaatii sitä, että tullaan kumppanin kanssa juttuun ja puhutaan asioista avoimesti. Suomalaisille on tyypillistä, ettei kehdata jutella yksityiskohdista ja tuoda esille, mistä oikeasti tykätään ja kiihotutaan. Silloin seksistä tulee vain akti, joka tehdään, mutta josta kukaan ei nauti.

Toiselta kannattaa kysyä, mistä hän kiihottuu. Tutustutaan toisen kehoon rauhassa. Silloin itseäkin alkaa haluttaa.

Anna hellyyttä ja aikaa

Haluttavuus lähtee hellyydestä, läheisyydestä ja vuorovaikutuksesta. Arjessa voi antaa toiselle aamusuukon, toivottaa hyvää huomenta, halailla ja kosketella. Kesken päivän voi lähettää viestin, jossa kertoo, että rakastaa ja että toinen on ihana. Tai jos on sopiva hetki, soittaa.

Pientä toisen huomioimista on myös se, että keittää toiselle kahvit tai antaa jotakin, josta ajattelee, että toinen voisi tykätä. Kohtelee toista niin kuin toivoisi itseään kohdeltavan.

Myös treffit toimivat. Sopikaa vaikka, että menette suoraan töistä ravintolaan ja tapaatte siellä toisenne.

Treenaa seksuaalisia mielikuvia

Fantasiat kiihottavat ihmisiä ja tekevät hyvää mielikuvitukselle. Pariskunta voi esimerkiksi katsoa yhdessä filmin, jossa on seksuaalista toimintaa. Kaikki eivät tykkää pornosta vaan kevyemmistä jutuista. Hyvä idea on myös tutustua asentokirjoihin ja jutella siitä, millaisia ajatuksia ja kokeilunhaluja ne herättävät.

En kiihotu seksuaalisesta stimulaatiosta.

Käytä liukastetta

Jos nainen ei kostu, kyse voi olla estrogeenin puutteesta. Ensin onkin suositeltavaa käydä gynekologilla. Miehen on hyvä käydä urologilla tarkistuttamassa, ettei ole elimellistä vikaa.

Jos mitään vikaa ei löydy, yhdyntöjä varten kannattaa ottaa käyttöön kosteusvoiteet. Jos alapää on kuiva, seksi tuottaa kipua, ja silloin sitä tuskin haluaa.

Samalla, kun käyttää kosteusvoidetta, voi opetella kiihottamaan toista, jotta hän kostuisi ennen aktia. Esileikki on tärkeää kiihottumiselle. Seksiin siis tuodaan enemmän läheisyyttä ja hellyyttä.

Kosteusvoidetta kannattaa laittaa reilusti, niin saa kokemuksen, että tämä tuntuukin hyvältä. Silloin kosteutta alkaa itsekin tuottamaan.

Masturboi

Kaikki eivät saa orgasmia kumppanin kanssa seksiä harrastaessa, mutta yksinään sooloseksissä kyllä. Silloin kumppani ei vain tiedä, mistä kohtaa toista pitäisi koskea, että tämä saisi orgasmin. Opeta häntä näyttämällä. Rentoutukaa ja nauttikaa yhdessäolosta.

Lue myös:

    Uusimmat