Etkö jaksa siivota? Ota käyttöön Heidin kahden minuutin sääntö

Jos koti ei tunnu millään pysyvän järjestyksessä, kannattaa ottaa avuksi tämä perheenäidin jakama kahden minuutin sääntö.

Moni tietää sen tunteen, kun ei vain jaksa tiskata tai edes laittaa astioita koneeseen. Ensinhän pitäisi tyhjentää astianpesukone puhtaista astioista!

Loppujen lopuksi siivoamiseen ryhtyminen on sitä vaikeampaa, mitä enemmän sotkuja ja tiskejä on ehtinyt kertyä. Vielä vaikeammaksi asian tekee, jos itse kärsii masennuksesta.

Tämän tietää liiankin hyvin aiheesta The Mighty -sivustolle kirjoittanut perheenäiti Heidi Fischer, jolle kodin järjestyksessä pitäminen ei ole mikään itsestäänselvyys, etenkään masennuskausien aikana.

"Eräänä päivänä tuijottaessani mikroa..."

Fischer kertoo, että erityisen paljon kotona kärsii keittiö, jossa tiskit kerääntyvät, tavarat ovat sekaisin ja työtasot jäävät pyyhkimättä. Ajan myötä tilanne aina vain pahenee, eikä motivaatiota siivoukseen tunnu löytyvän.

Fischer kertoo kuitenkin hiljattain oivaltaneensa kikan, josta on ollut hyötyä.

– Eräänä päivänä tuijottaessani mikroa, laskiessani sekunteja, katsoin ympärilleni, ja mietin, kuinka sotkuista oli. Sen sijaan, että olisin jatkanut numeroiden tuijottamista, pohdin, kuinka paljon saisin siivottua ajassa, joka kellossa oli jäljellä, Fischer kertoo.

Fischer täytti kiireesti astianpesukoneen ennen kuin mikro piippasi. Hän oli ällistynyt siitä, kuinka paljon sai tehtyä lyhyessä ajassa.

– Siinä hetkessä keittön kahden minuutin sääntöni syntyi.

"Minun ei tarvitse kehitellä motivaatiota"

Perheenäiti päätti, että aina kun hän olisi keittiössä odottamassa jonkun asian valmistumista, hän käyttäisi ajan siivoamiseen. Odottipa hän sitten ruoan lämpiämistä mikrossa tai kahvin valumista, hän päätti saada sotkuja siivottua hiljalleen, kaksi minuuttia kerrallaan.

– Kaksi minuuttia kuulostaa hallittavalta masennuksen aikana, ja koska olen jo keittiössä, minun ei tarvitse kehitellä motivaatiota nousta ylös ja ryhtyä hommiin, Fischer perustelee.

Jos keittiössä viettää päivän aikana kymmenen minuuttia, se on aina kymmenen minuuttia hyvää siivousaikaa. Fischer huomauttaa, että usein aika tulee jopa ylitettyä, sillä aloitettua hommaa ei tunnu olevan järkeä lopettaa kesken.

Fischer myöntää, ettei järjestelmä ole täydellinen, eikä koti edelleenkään ole tiptop, mutta kaaos on kahden minuutin säännön ansiosta hallittavissa.

Odottaessasi aamun ensimmäistä kahvikupillista tai paahtoleipien paahtamista, voit vaikka täyttää tai tyhjentää tiskikoneen, lakaista lattian, laittaa likaiset rätit pesuun ja korvata ne uusilla tai pyyhkäistä pöydät.

Lähde: The Mighty 

***

Lue myös:

    Uusimmat