Etiopiaan nousee kiinalaisten rahalla miljoonakaupunki, mutta miksi pilvenpiirtäjien arvokkaimmat asunnot löytyvät alakerroksista?

1:34

Addis Abeba on miljoonien ihmisten koti, joka näyttää aivan kiinalaiselta kaupungilta. Syynä on se, että pilvenpiirtäjät, tiet ja junat on rahoitettu kiinalaisella lainarahalla ja rakennettu kiinalaisten toimesta kaupunkiin, joka sijaitsee Etiopiassa, Afrikassa.

Video: Ikkunanpesijät joutuivat kiipeliin kiinalaisessa pilvenpiirtäjässä

Muutama asia on kuitenkin hyvin eri tavalla kiinalaisiin kaupunkeihin verrattuna. Huoneistoja kauppaava Wang Yijun kertoo CNN:n haastattelussa, että Addis Abebassa menevät aina ensin kaupaksi alakerrosten asunnot ja korkeissa rakennuksessa yläkerrokset uhkaavat jäädä jopa tyhjilleen.

– Sähkökatkot ovat yleisiä, joten hissit eivät usein toimi. Tästä syystä matalalla olevat asunnot ovat myös arvokkaimpia. Tällaista hinnoittelua ei näe yhdessäkään kiinalaisessa kaupungissa.

Kaupunki kuitenkin rakentuu pakosta korkealle, sillä sen ympärillä sijaitsevien suojeltujen viljelysmaiden vuoksi tonttimaa on vähissä.

Alueen kaupungistumista tutkineen arkkitehti Alexandra Thorer sanoo Addis Abebaa vaivaavan saman ongelman kuin monia muitakin Afrikan nopeasti kasvaneista metropoleista. Thorerin mukaan niitä ei ole alun perin tarkoitettu kaupungeiksi, joten eurooppalaistyyppinen infrastruktuuri puuttuu. Tämä on johtanut esimerkiksi siihen, että monilla rakennuksilla ei ole osoitteita ja taksikuskit joutuvat suunnistamaan maamerkkien avulla.

CNN pohtii laajassa artikkelissaan Kiinan motiiveja Addis Abeban kehittämisen taustalla ja maan tarjoaman lainarahan ehtojen reiluutta. Artikkeliin pääset TÄSTÄ.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja