Ethän tee tätä yleistä virhettä? Saa salivaatteesi haisemaan

Jätäkö salivaatteet käytön jälkeen pesemättä? Ei kannattaisi.

Pitkän treenin jälkeen viimeinen asia mielessäsi on varmaan salivaatteidesi pesu. Mutta tuoreen Journal of Applied and Environmental Microbiology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan treenivaatteiden pesu kannattaa – etenkin, jos käytät synteettisista materiaaleista valmistettuja asuja. Ne toimivat nimittäin kasvualustana hajuja aiheuttaville bakteereille.

Tutkijat pyysivät 26 tervettä henkilöä käyttämään joko puuvillaisia, synteettisiä tai puuvillan ja synteettisten kuitujen sekoitusta olevia t-paitoja. Tämän jälkeen henkilöt osallistuivat tunnin kestävälle rankalle spinning-tunnille. Jälkeenpäin t-paidat suljettiin muovipussien sisälle ja laitettiin odottamaan pimeään nurkkaan.

28 tuntia myöhemmin seitsemää uutta osallistujaa pyydettiin haistelemaan t-paitoja ja arvioimaan hajun voimakkuutta. Tutkijat saivatkin selville, että polyesterista valmistetuissa paidoissa oli ummehtuneempi ja happamampi haju. Niissä olikin enemmän hajuja aiheuttavia bakteereja.

Älä siis jätä hikisiä polyesterivaatteita kuivumaan yön yli, vaan ota tavaksesi heittää ne pesukoneeseen heti salilta tultuasi.

Lue myös:

    Uusimmat