Ethän sorru näihin virheisiin valokuvia ottaessa? 5 yleistä virhettä

Joka alalla, myös valokuvauksessa, on olemassa huonoja tapoja tai käytäntöjä. Digikuva-lehti muistuttaa valokuvaajien viidestä synnistä.

On paljon asioita, joita useimmat kuvaajat toistavat, vaikka niin ei pitäisi tehdä. 

Tässä viisi huonoa tottumusta, joihin mekin usein sorrumme:

1. Linssinsuojuksen kadottaminen

Oikea perusmoka, vaikka voisi luulla, että me intohimoiset kuvaajat hallitsisimme yksinkertaisimmat perusasiat. Mutta kerta toisensa jälkeen se tulee heitettyä maahan, unohdettua takintaskuun tai auton hanikaslokeroon – ja se tulee vähitellen kalliiksi.

2. Liikaa kuvia samasta kohteesta

Ihan vain varmuuden vuoksi – myös silloin kun tietää, ettei tästä tule kovinkaan hääppöistä otosta, ja viimeistään kuvien järjestelyvaiheessa alkaa sapettaa.

Joskus tästä tavasta on toki hyötyäkin: vaikkapa silloin kun malli on pitänyt silmiään auki vasta viidennen ruudun kohdalla.

3. "Pakkoliikkeet"

Valokuvaaja muistuttaa joskus erehdyttävästi apinaa, joka toistaa samaa liikettä koko ajan. Hän tähtää, ottaa kuvan ja tarkistaa sen näytöltä – joka ikisen laukauksen jälkeen.

4. Käyttöohjeet romukoppaan

Ohjeet ovat tylsiä, ja niiden tihrustamiseen menee aikaa. Eikö voisi vain ruveta kuvaamaan?

Vaikka usein tuntuu tältä, on käyttöohjeista suurta hyötyä. Niissä voi olla tietoa ja asioita, joita ei tulisi koskaan tuntemaan lukematta niitä.

5. Tyydymme yhteen objektiiviin

Tuokin 50-millinen olisi hyvä ottaa mukaan, mutta kun sitä ei viitsi eikä jaksa raahata mukana; pakettiobjektiivi riittää kyllin hyvin...

Totuus on kuitenkin se, että useampia objektiiveja käyttämällä kuvien laatu vain kummasti paranee. Jos olet kuvannut pelkällä pakettiobjektiivilla viimeiset puoli vuotta, on nyt syytä alkaa ryhdistäytyä ja vaihtaa välillä putkea.

MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Digikuva-lehden kanssa.

Muita Digikuvan artikkeleita:

***

0:52

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja