Riittävätkö hillot, pikkelssit ja omenamehut? Suomen omenaguru Anssi Krannila kertoo, kuinka säilöä omena omenana.
Omenapuiden tuoreista antimista voi nauttia pitkin syksyä ja talvea, kunhan ne poimii oikeaan aikaan ja säilöö oikein.
Osa lajikkeista säilyy jopa kuukausia.
Poimi ajoissa
Omena pitää muistaa poimia ennen täyttä kypsyysastetta.
– Tuolloin omena on normaalisti kehittynyt, mutta se on kova, ei tuoksu ja on maultaan hapahko, kertoo hortonomi, puutarhaneuvos ja Hirvensalmen taimiston perustaja Anssi Krannila.
Kerää omenat ennen kuin ne putoavat puusta.
- Säilö vain terveet ja vioittumattomat omenat
- Pakkaa omenat ilmavasti ja kanta ylöspäin
- Tarkkaile omenia, kerää pilaantuneet pois joukosta
- Syöntikypsä omena tuoksuu ja sen hedelmänliha on pehmennyt
Älä kääri sanomalehteen
Hyvä lämpötila omenoiden säilömiseen on +2–3 astetta. Nollassa asteessa omenan kypsyminen lähes pysähtyy.
