Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ethän kääri sanomalehteen – näin omenat säilyvät kuukausia

Colourbox
Julkaistu 22.09.2014 14:30

Vilma Vuorio

vilma.vuorio(at)mtv.fi

Riittävätkö hillot, pikkelssit ja omenamehut? Suomen omenaguru Anssi Krannila kertoo, kuinka säilöä omena omenana.

Omenapuiden tuoreista antimista voi nauttia pitkin syksyä ja talvea, kunhan ne poimii oikeaan aikaan ja säilöö oikein.

Osa lajikkeista säilyy jopa kuukausia.

Poimi ajoissa

Omena pitää muistaa poimia ennen täyttä kypsyysastetta.

– Tuolloin omena on normaalisti kehittynyt, mutta se on kova, ei tuoksu ja on maultaan hapahko, kertoo hortonomi, puutarhaneuvos ja Hirvensalmen taimiston perustaja Anssi Krannila.

Kerää omenat ennen kuin ne putoavat puusta.

  • Säilö vain terveet ja vioittumattomat omenat
  • Pakkaa omenat ilmavasti ja kanta ylöspäin
  • Tarkkaile omenia, kerää pilaantuneet pois joukosta
  • Syöntikypsä omena tuoksuu ja sen hedelmänliha on pehmennyt

Älä kääri sanomalehteen

Hyvä lämpötila omenoiden säilömiseen on +2–3 astetta. Nollassa asteessa omenan kypsyminen lähes pysähtyy.

Omenat kannattaa kääriä silkkipaperiin. Silkkipaperi estää veden haihtumista omenasta ja nahistumista.

Nahistumisen estämiseksi omenat kannattaa myös säilöä kosteaan paikkaan.

Krannila huomauttaa, että sanomalehteen hedelmiä ei kannata kääriä. Sanomalehti hukuttaa alleen hajun ja maun, ja jäljelle jää pelkkää painomustetta.

Säilö syys- ja talvilajikkeita

Prosessi kypsymisestä pilaantumiseen vaihtelee.

– Joillakin kesälajikkeilla tämä aika on lyhyt, joskus vain muutama viikko. Joillakin talvilajikkeilla se voi olla monta kuukautta, kertoo Krannila.

Talvilajikkeet kypsyvät varastoinnin aikana, loka-, marras-, ja joulukuussa, jotkut jopa vasta helmikuussa. Talvilajikkeet kannattaa kerätä viimeistään lokakuun alussa. Jäätyminen altistaa sadon kolhuille ja lyhentää säilymisaikaa.

Kesälajikkeet kypsyvät elokuun ja syyskuun vaihteessa, syyslajikkeet taas kypsyvät syys-lokakuussa.

Lisää aiheesta:

Pitääkö porkkanat tai omenat kuoria?Mistä tietää, että omena on kypsä?Kannattaako pakastaa vai kuivata? Asiantuntija kertoo säilöntätapojen erot: "Paras vinkki on..."Moni unohtaa tärkeän seikan syödessään kotimaisia omenoita – älä tee näin!Terveellinen omenamehu valmistuu kotona superhelposti – pelkkä raastaminen ja puristaminen riittää!Kasvatatko itse tomaatteja? Älä vain tee tätä virhettä
HedelmätSyksyVinkitLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Hedelmät
  • 10.9.17:02
    Ruoka

    Mistä tietää, että omena on kypsä?

  • 10.8.17:33
    Ruoka

    Syötkö jo? Tätä hedelmää ehdotetaan uudeksi superruoaksi

  • 2.8.09:54
    Ruokaniksit

    Oletko hoksannut tehdä näin klementiinille? Täydellinen kesäherkku syntyy vaivatta

  • 31.7.08:28
    Takaisinvedot

    Ostitko tällaisen hedelmätuotteen pääkaupunkiseudun K-kaupasta? Ruokavirastolta varoitus

  • 24.6.17:28
    Ruoka

    Yllättävä yksityiskohta paljastaa kypsän ja hyvän vesimelonin ruokakaupassa