Etelävaltioiden päättäjien muotokuvia poistettiin Yhdysvaltain kongressista – Afrikkalaisamerikkalaisten orjuudesta vapauttamisen vuosipäivää vietetään kireissä tunnelmissa

Useissa maissa mielenosoittajat haluavat pois historialliset patsaat, jotka yhdistetään rasismiin, orjuuteen tai imperialismiin 1:57
Useissa maissa mielenosoittajat haluavat pois historialliset patsaat, jotka yhdistetään rasismiin, orjuuteen tai imperialismiin.

Yhdysvaltain kongressista on poistettu neljä muotokuvaa päättäjistä, jotka edustivat etelävaltioiden muodostamaa Amerikan konfederaatiota.

Muotokuvien poistamisesta päätti edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi. Hänen mukaansa kongressin käytävillä tai missään muuallakaan ei pidä olla ikuistettuna miehiä, jotka ilmentävät "konfederaation väkivaltaista ahdaskatseisuutta ja groteskia rasismia".

Yhdysvaltain sisällissodan aikana 1860-luvulla etelävaltiot vastustivat orjuuden lakkauttamista.

Vuosipäiväjuhlat kireissä tunnelmissa

Yhdysvalloissa vietetään tänään afrikkalaisamerikkalaisten orjuudesta vapautumisen päivää.

Orjuus lakkautettiin Yhdysvalloissa sisällissodan päätyttyä pohjoisvaltioiden voittoon. 19. kesäkuuta vuonna 1865 orjat julistettiin vapaiksi viimeisessäkin etelävaltioiden osavaltiossa eli Texasissa.

Niin kutsuttu Juneteenth ei edelleenkään ole kansallinen vapaapäivä, mutta suurin osa osavaltioista on julistanut päivän vapaaksi.

Vuosipäivää vietetään tänä vuonna kireissä tunnelmissa poliisiväkivallan kirvoittamien Black Lives Matter -protestien keskellä. Mielenosoitukset käynnistyivät sen jälkeen, kun mustaihoinen George Floyd sai surmansa pidätystilanteessa Minneapolisissa vajaat neljä viikkoa sitten. Valkoihoinen poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuuttia.

Myös presidentti Donald Trump päätti siirtää vuorokaudella tälle päivälle kaavailtua ensimmäistä koronaviruksen jälkeistä presidentinvaalien kampanjamatkaansa Oklahoman Tulsaan.

Trumpin kampanjamatkakohde ehti ennalta herättää huomattavaa närkästystä, sillä Tulsassa on kirjoitettu synkkä luku Yhdysvaltojen mustaihoisten historiaan. Yli 300 mustaihoista kuoli kaupungissa vuonna 1921, kun joukko asein ja räjähtein varustautuneita valkoihoisia hyökkäsi mustien asuinalueelle.

Lue myös:

    Uusimmat