Eteläafrikkalaista ruokaa

Kasvikuntaa lisukkeeksi

Ravitsemusopillista keittoastiaa kannattelemaan tarvittava kolmas jalka koostuu kasviksista, joista saadaan vitamiinit ja kivennäisaineet.

Vihanneksista, juureksista, pavuista, siemenistä ja pähkinöistä tehdään keittoja ja kastikkeita. Perinteisessä keittiössä ruokavalio monipuolistuu sadekauden päästyä vauhtiin. Vihreälehtisiä kasveja kerätään kaikissa Afrikan maissa. Tosin kaupungistuminen lopettaa tällaisen keräilykulttuurin, mutta pinaatteja ja kaalinsukuisia kasveja saadaan puutarhoista. Vihreitä lehtikasveja voidaan säilöä kuivattamalla keitetyt lehdet auringossa. Ennen keittämistä lehdistä poistetaan huonot osat ja kovat varret. Muutaman minuutin keittämisen jälkeen lehdet laitetaan siivilään ja painellaan niistä vesi pois.

Namibiassa kotipuutarhat vaativat paljon vettä, joten harvalla on mahdollisuus kasvattaa vihanneksia ympäri vuoden, vaikka se ilmaston lämpötilan puolesta muuten onnistuisikin. Kaali ja sipulit ovat niitä harvoja vihanneksia, joita löytää ympäri vuoden, usein myös tomaattia ja porkkanaa. Kun Etelä-Afrikassa on hedelmäsesonki, saadaan isoja säkillisiä tuontihedelmiä myös Namibiassa.

Kurpitsaa ja papuja kasvatetaan yleisesti mm. Ambomaalla, ja näitä voidaankin ostaa usein paikallisista kaupoista tai katuvarren kauppiailta. Papujen käsittelystä kuulee Namibiassa erilaisia käytäntöjä. Joidenkin mielestä esimerkiksi valkoisia papuja ei pidä liottaa ollenkaan, toiset neuvovat liottamaan yli yön. Liotuksesta on se hyöty, että papujen keittoaika lyhenee ja liotettuina ne ovat myös vatsaystävällisempiä. Toisaalta, tuntien namibialaisten rakastamat pitkät keittoajat, ei papujen liottamisella paljon voiteta! Näiden ruokaohjeiden keittoajat pätevätkin ainoastaan Suomessa.

Papaijaa, guavaa, granaattiomenia, sitrushedelmiä, avokadoa, mangoa ja banaania kasvatetaan jonkin verran Namibiassa. Useimmiten kaupoissa näkee näitäkin tuotettavan Etelä-Afrikasta. Namibiassa on usein turvauduttava purkitettuihin hedelmiin ja muihin ruokiin.

Ruokaohjeita

Seuraavista ohjeista riittää neljälle. Useat ruuista ovat lisukkeita ja jos niitä jää yli, niitä voi mainiosti pakastaa.

Tomaattikastike, relissi

2 sipulia
1 rkl öljyä
3 chilinpalkoa
2 valkosipulinkynttä
1 tlk kokonaisia säilyketomaatteja
3 tomaattia
1 tl sokeria
1 tl suolaa rouhittua mustapippuria

1. Kuutioi sipulit ja leikkaa chilit pieniksi suikaleiksi. Poista chilistä siemenet, jos et halua kovin tulista. Lämmitä öljy kattilassa ja laita sipulit ja chili hautumaan siihen.
2. Kun sipulit ovat pehminneet, purista valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää myös tomaatit liemineen. Voit sekoitella murskaten samalla tomaattien rakenteen.
3. Keitä hiljaisella lämmöllä ilman kantta noin 20 minuuttia, kunnes osa liemestä on haihtunut.
4. Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja lisää kattilaan. Lisää myös sokeri (joka vie 'purkin' maun tomaattikastikkeesta). Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.

Kurpitsakeitto

1 sipuli
1 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
(1 pieni chili)
n. puolen kilon painoinen kurpitsa
2 vihreää omenaa
1 sitruunan mehu
1 rkl tuoretta korianteria
1 l vettä
2 kanaliemikuutioita
suolaa ja pippuria tarpeen mukaan
1. Kuutioi sipuli ja kuullota se öljyssä kattilanpohjalla. Purista joukkoon myös valkosipuli ja hienonnettu chili
2. Kuori kurpitsa ja omenat ja leikkaa ne paloiksi.
3. Lisää kattilaan vesi ja liemikuutiot, kurpitsan ja omenan palat. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä kunnes kurpitsat ovat pehminneet.
4. Ota kattila liedeltä, anna vähän jäähtyä ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.
5. Purista joukkoon sitruunan mehu ja sekoita mukaan myös hienonnettu korianteri.
6. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
7. Kuumenna ennen tarjoilua.

Papusalaatti

2,5 dl valkoisia papuja
1 sipuli
3 rkl öljyä
2 rkl viinietikkaa tai sitruunanmehua
2 rkl hienoksi pilkottua persiljaa tai korianteria
suolaa ja pippuria

1. Liota papuja yli yön. Huuhdo raikkaassa vedessä ja laita kiehumaan kattilaan. Vettä niin paljon, että peittyvät kunnolla. Lisää tarvittaessa keittämisen aikana.
2. Keitä papuja noin puoli tuntia. Saavat pehmitä, mutta rakenteen ei tarvitse rikkoutua. Kaada pavut lävikköön ja anna veden valua pois.
3. Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi.
4. Laita pavut kulhoon ja sekoita joukkoon pilkottu sipuli, öljy, etikka tai sitruunamehu ja persilja tai korianteri. Lisää vajaa teelusikallinen suolaa ja rouhi päälle mustapippuria. Tarkista maku.

Teksti: Heli Kuusipalo

Lue myös:

    Uusimmat