Hyppää pääsisältöön
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista

Eteläafrikkalaista ruokaa

Julkaistu 04.11.2003 11:22

Kasvikuntaa lisukkeeksi

Hedelmien myyntiä kadunvarrellaHedelmien myyntiä kadunvarrellaCopyright MTV3i/AP GraphicsBank 2002

Ravitsemusopillista keittoastiaa kannattelemaan tarvittava kolmas jalka koostuu kasviksista, joista saadaan vitamiinit ja kivennäisaineet.

Vihanneksista, juureksista, pavuista, siemenistä ja pähkinöistä tehdään keittoja ja kastikkeita. Perinteisessä keittiössä ruokavalio monipuolistuu sadekauden päästyä vauhtiin. Vihreälehtisiä kasveja kerätään kaikissa Afrikan maissa. Tosin kaupungistuminen lopettaa tällaisen keräilykulttuurin, mutta pinaatteja ja kaalinsukuisia kasveja saadaan puutarhoista. Vihreitä lehtikasveja voidaan säilöä kuivattamalla keitetyt lehdet auringossa. Ennen keittämistä lehdistä poistetaan huonot osat ja kovat varret. Muutaman minuutin keittämisen jälkeen lehdet laitetaan siivilään ja painellaan niistä vesi pois.

Pinaattirelissi

Namibiassa kotipuutarhat vaativat paljon vettä, joten harvalla on mahdollisuus kasvattaa vihanneksia ympäri vuoden, vaikka se ilmaston lämpötilan puolesta muuten onnistuisikin. Kaali ja sipulit ovat niitä harvoja vihanneksia, joita löytää ympäri vuoden, usein myös tomaattia ja porkkanaa. Kun Etelä-Afrikassa on hedelmäsesonki, saadaan isoja säkillisiä tuontihedelmiä myös Namibiassa.

Kurpitsaa ja papuja kasvatetaan yleisesti mm. Ambomaalla, ja näitä voidaankin ostaa usein paikallisista kaupoista tai katuvarren kauppiailta. Papujen käsittelystä kuulee Namibiassa erilaisia käytäntöjä. Joidenkin mielestä esimerkiksi valkoisia papuja ei pidä liottaa ollenkaan, toiset neuvovat liottamaan yli yön. Liotuksesta on se hyöty, että papujen keittoaika lyhenee ja liotettuina ne ovat myös vatsaystävällisempiä. Toisaalta, tuntien namibialaisten rakastamat pitkät keittoajat, ei papujen liottamisella paljon voiteta! Näiden ruokaohjeiden keittoajat pätevätkin ainoastaan Suomessa.

Currylla maustettu papumuhennos

Papaijaa, guavaa, granaattiomenia, sitrushedelmiä, avokadoa, mangoa ja banaania kasvatetaan jonkin verran Namibiassa. Useimmiten kaupoissa näkee näitäkin tuotettavan Etelä-Afrikasta. Namibiassa on usein turvauduttava purkitettuihin hedelmiin ja muihin ruokiin.

Ruokaohjeita

Seuraavista ohjeista riittää neljälle. Useat ruuista ovat lisukkeita ja jos niitä jää yli, niitä voi mainiosti pakastaa.

Tomaattikastike, relissi

2 sipulia
1 rkl öljyä
3 chilinpalkoa
2 valkosipulinkynttä
1 tlk kokonaisia säilyketomaatteja
3 tomaattia
1 tl sokeria
1 tl suolaa rouhittua mustapippuria

1. Kuutioi sipulit ja leikkaa chilit pieniksi suikaleiksi. Poista chilistä siemenet, jos et halua kovin tulista. Lämmitä öljy kattilassa ja laita sipulit ja chili hautumaan siihen.
2. Kun sipulit ovat pehminneet, purista valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää myös tomaatit liemineen. Voit sekoitella murskaten samalla tomaattien rakenteen.
3. Keitä hiljaisella lämmöllä ilman kantta noin 20 minuuttia, kunnes osa liemestä on haihtunut.
4. Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja lisää kattilaan. Lisää myös sokeri (joka vie 'purkin' maun tomaattikastikkeesta). Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.

Kurpitsakeitto

1 sipuli
1 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
(1 pieni chili)
n. puolen kilon painoinen kurpitsa
2 vihreää omenaa
1 sitruunan mehu
1 rkl tuoretta korianteria
1 l vettä
2 kanaliemikuutioita
suolaa ja pippuria tarpeen mukaan
1. Kuutioi sipuli ja kuullota se öljyssä kattilanpohjalla. Purista joukkoon myös valkosipuli ja hienonnettu chili
2. Kuori kurpitsa ja omenat ja leikkaa ne paloiksi.
3. Lisää kattilaan vesi ja liemikuutiot, kurpitsan ja omenan palat. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä kunnes kurpitsat ovat pehminneet.
4. Ota kattila liedeltä, anna vähän jäähtyä ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.
5. Purista joukkoon sitruunan mehu ja sekoita mukaan myös hienonnettu korianteri.
6. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
7. Kuumenna ennen tarjoilua.

Papusalaatti

papujapapujaCopyright Alma Media Oyj 2001

2,5 dl valkoisia papuja
1 sipuli
3 rkl öljyä
2 rkl viinietikkaa tai sitruunanmehua
2 rkl hienoksi pilkottua persiljaa tai korianteria
suolaa ja pippuria

1. Liota papuja yli yön. Huuhdo raikkaassa vedessä ja laita kiehumaan kattilaan. Vettä niin paljon, että peittyvät kunnolla. Lisää tarvittaessa keittämisen aikana.
2. Keitä papuja noin puoli tuntia. Saavat pehmitä, mutta rakenteen ei tarvitse rikkoutua. Kaada pavut lävikköön ja anna veden valua pois.
3. Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi.
4. Laita pavut kulhoon ja sekoita joukkoon pilkottu sipuli, öljy, etikka tai sitruunamehu ja persilja tai korianteri. Lisää vajaa teelusikallinen suolaa ja rouhi päälle mustapippuria. Tarkista maku.

Katso tästä Helin muut reseptit

Teksti: Heli Kuusipalo

Lifestyle

Lisää aiheesta:

"Myös aikuinen saa pettyä lahjaansa" – Supernanny kertoo, kuinka selviät pyhien tunnemyrskystäPresidentti Stubbin ehdoton jouluherkku: "Anoppini tekee sen jo syyskuussa"Suomalainen jouluperinne pääsi brittilistaukseenRiisipuuron pohjaan palamisen voi estää yksinkertaisella kikallaTiesitkö? Joulukuusesi kuhisee ötököitä – "Purkavat lepotilansa sisätilojen lämmössä ja lähtevät liikkeelle"Kallen kebabohjeesta tuli valtava hitti – näin se tehdään!
Pinaattirelissi
Copyright MTV Oy 2003
Currylla maustettu papumuhennos
Copyright MTV Oy 2003

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 21:01
    Joulu

    "Myös aikuinen saa pettyä lahjaansa" – Supernanny kertoo, kuinka selviät pyhien tunnemyrskystä

  • 20:32
    Jouluruoka

    Presidentti Stubbin ehdoton jouluherkku: "Anoppini tekee sen jo syyskuussa"

  • 18:58
    Joulu

    Suomalainen jouluperinne pääsi brittilistaukseen

  • 16:44
    Jouluruoka

    Riisipuuron pohjaan palamisen voi estää yksinkertaisella kikalla

  • 14:04
    Hyönteiset

    Tiesitkö? Joulukuusesi kuhisee ötököitä – "Purkavat lepotilansa sisätilojen lämmössä ja lähtevät liikkeelle"