Etelä-Suomessa historiallinen aurinkokesä: Voimakkaan UV-säteilyn päivien ennätysmäärä meni rikki ylivoimaisesti

Nauti auringosta turvallisesti 8:48
Näin auringonvalosta voi nauttia turvallisesti, neuvoivat asiantuntijat Huomenta Suomessa vuonna 2019.

Etelä-Suomessa saavutettiin tai ylitettiin voimakkaan UV-säteilyn raja, eli UV-indeksin lukema 6, ennätyksellisen monena päivänä menneen kesän aikana, Ilmatieteen laitos kertoo. Myös kesä- ja heinäkuun kokonaissäteilykertymät kasvoivat reilun viidenneksen keskimääräistä korkeammiksi.

Voimakkaan UV-säteilyn päiviä kertyi kaikkiaan 27.

Aikaisempi ennätys oli vuodelta 2011, jolloin voimakkaan UV-säteilyn päiviä oli 19.

Ennätyksen taustalla olivat pitkään jatkuneet pilvettömät korkeapaineen jaksot aikana, jolloin aurinko paistaa niin korkealta kuin se Suomen leveysasteilla on mahdollista.

–  Pisin yhtenäinen jakso, jolloin päivän maksimi-UVI-indeksilukema saavutti tai ylitti voimakkaan säteilyn rajan, kesti kesäkuun 24. päivästä heinäkuun viidenteen päivään eli kaikkiaan 12 päivää, tutkija Anu Heikkilä Ilmatieteen laitokselta sanoo tiedotteessa.

Korkein UVI-lukema saavutettiin Helsingin Kumpulan tarkkuusmittalaitteen mukaan juhannusaattona 25. kesäkuuta.

Pohjois-Suomessa UV-säteilykertymä pysyi viime kesän tasolla

Pohjois-Suomessa UV-säteilykertymä oli tilastolukujen valossa viime kesän tasolla, jolloin tosin mitattiin keskimääräistä suurempia UV-lukemia.

UV-indeksi nousi korkeimpaan arvoonsa 5 yhteensä 20 päivänä. Tavanomaisena kesänä Pohjois-Suomessa UV-indeksi 5 ylittyy vain kahdeksan kertaa.

UV-säteilyn voimakkuuteen vaikuttavat Suomessa kesällä erityisesti paikalliset pilvisyysolosuhteet ja ilmakehän kokonaisotsonin määrä. Näihin puolestaan vaikuttaa muun muassa vallitseva säätyyppi.

Lue myös:

    Uusimmat