Mainos

Etelä-Korea syytti Pohjois-Koreaa amerikkalaisopiskelijan kuolemasta

2:07

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in syytti tiistaina Pohjois-Koreaa amerikkalaisopiskelija Otto Warmbierin kuolemasta. Moonin mukaan Warmbierin kuolema osoittaa, että naapurimaa toimii järjettömällä tavalla.

– Uskoakseni voimme nyt tulla siihen tulokseen, että Pohjois-Korean hallinto on järjetön. Kun olemme tekemisissä sellaisen hallinnon kanssa, meidän on saavutettava päämäärämme, joka on Pohjois-Korean täydellinen ydinaseriisunta, Moon sanoi.

Lääkärilennolla viime viikolla Pohjois-Koreasta Yhdysvaltoihin tuotu Warmbier kuoli maanantaina. Hän oli saanut 18 kuukauden vankeutensa aikana laajan aivovaurion, jonka syytä ei tiedetä. Ryhmämatkalla Pohjois-Koreassa ollut Warmbier tuomittiin viime vuonna 15 vuoden pakkotyöhön yrityksestä varastaa propagandakyltti. Hän sai tuomion viime vuoden maaliskuussa.

Hankala suhde ulkomaihin

Pohjois-Korean ydinaseohjelma on kiristänyt maailmanpoliittista tilannetta jo pitkään.  Maa on laukaissut useita ohjuksia tänä vuonna, viimeksi tämän kuun alkupuolella. Useiden maiden johtajat sekä YK ovat tuominneet Pohjois-Korean toimet jyrkästi. YK:n turvallisuusneuvosto vannoi viime kuussa patistavansa kaikkia maita tiukentamaan Pohjois-Korean vastaisia pakotteita. 

Välejä Yhdysvaltoihin on hiertänyt lisäksi se, että Pohjois-Korea on ennen Warmbierin tapaustakin pidättänyt useita Yhdysvaltojen kansalaisia "vihamielisistä toimista epäiltynä".  Presidentti Donald Trump arvosteli Pohjois-Korean järjestelmää julmaksi. 

Pohjois-Koreaa on epäilty myös useista kyberhyökkäyksistä eri puolilla maailmaa. Asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi toukokuussa tehdystä laajasta WannaCry-hyökkäyksestä löytyi yhtymäkohtia Pohjois-Korean aiemmin tekemiin hyökkäyksiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.