Estonian turmasta ensimmäisten joukossa raportoinut Kari Lumikero: Laivan kyljessä olevasta reiästä tiedettiin jo vuonna 1997 – "Jostain syystä se vaipui pimentoon"

3:39
Katso videolta koko Kari Lumikeron haastattelu

Toimittaja ja tietokirjailija Kari Lumikero raportoi ensimmäisten joukossa Estonian uppoamisesta 26 vuotta sitten.

Tuoreesta dokumentista otsikoihin noussut tieto Estonian kyljessä olevassa reiästä ei tullut toimittaja Kari Lumikerolle yllätyksenä.

– Se reikä on siellä. Se tiedetään nyt ja muuten tiedettiin jo vuonna 1997 marraskuussa, kun Kalevan toimittaja Jussi Turtiainen kävi Meyerin telakalla ja hänelle näytettiin videota, minkä telakkayhtiön maksama sukeltaja oli käynyt kuvaamassa pohjassa.

Lumikero muistaa, että hänen kollegansa Turtiainen kirjoitti aiheesta jutun.

– Jostain syystä se vaipui pimentoon. Siitä ei mitään isompaa äläkkää noussut.

Lumikeron mukaan Suomessa Estonian onnettomuustutkintaa johtanut Kari Lehtola soitti Turtiaiselle, ja hän oli kertonut tutkijalle näkemistään asioista.

– Eli tämä on vähän niin kuin vanha uutinen uudelleen lämmitettynä

”Mielenkiintoisin teoria on se, mikä on virallisesti esitetty”

Lumikero on kuullut monia eri teorioita aiheeseen liittyen.

– Vaikea mennä sanomaan niihin yhtään mitään. Oleellista on, että oliko se reikä siellä ennen kuin se laiva upposi vai syntyikö se silloin, kun jättimäinen massa jämähti meren pohjaan. 

Hän on myös seurannut ruotsalaisen median uutisointia aiheesta. 

– Ruotsalainen media käy kuumana. Ilmeisesti laivassa oli lastina Venäjän sotilastukikohdasta tuotua huipputeknologian sotamateriaalia. Liittyykö se jollakin tavalla tähän onnettomuuteen, että joku olisi jysäyttänyt sukellusveneellä siihen kylkeen ja siitä olisi syntynyt tämä reikä?

Lumikeron mukaan laivan uppoamiselle löytyy luonnollinen selitys.

– Mielenkiintoisin teoria Estoniasta on se, mikä on virallisesti esitetty. Hirvittävässä myrskyssä, huonossa kunnossa oleva laiva, jossa vielä keulaportin kiinnityslaitteisto on viallinen, ajaa aivan liian lujaa. Sitten tulee jättiaalto, joka repäisee keulaportin irti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja