Estelle villitsi suomalaiset vanhemmat – kaimoja jo lähes sata

Julkisuuden henkilöiden erikoiset nimet yleistyvät helposti. Esimerkiksi Estelle-nimisten tyttöjen määrä on Suomessa lähes kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa.

Puolivuotias Ruotsin kruununprinsessaparin Estelle-tytär on vaikuttanut suomalaiseen etunimistöön. Väestörekisterikeskuksen Nimipalvelu kertoo, että Estelle-nimisiä pikkutyttöjä on Suomessa jo 88. Vielä vuonna 2009 Estellejä oli Suomessa vain 45. Helsingin yliopiston nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala kertoo, että Suomessa kuninkaallisia on katsottu ylöspäin ja hallitsijoiden nimiin on suhtauduttu ihaillen aina Ruotsin ja Venäjän vallan ajalta saakka.

– Jos julkisuuden henkilöllä on pikkuisen erikoinen nimi, hän saa helposti kaimoja. Nimenantajat etsivät aina tuoreita, vähän uudentuntuisia nimivaihtoehtoja. Kun Ruotsissa annetaan Estelle-nimi, jota ei ole vähään aikaan käytetty ja on pikkuisen erikoisempi, niin silloin se selvästi nousee Suomessakin.

Jos nimeksi olisi annettu Elisabeth, Kristiina tai Maria, nimi ei yleistyisi välttämättä samalla tavalla, Saarelma-Paukkala arvioi. Näin ollen heinäkuussa Englannin prinssi Williamille ja herttuatar Catherinelle syntynyt George-vauvakaan tuskin kerää kaimoja Suomesta.

– George on George eikä se suomen kielessä toimi. Sitä ei Yrjöksikään käännetä, niin se ei varmasti tule millään tavalla vaikuttamaan meidän nimistöön, Saarelma-Paukkala sanoo.

Mikat ja teemut eivät kiinnosta

Kuninkaallisten lisäksi nimiä haetaan julkisuudesta.

– Toinen vaihtoehto on katsoa julkisuuden henkilöitä, joilla on erikoisempia nimiä. Esimerkiksi vuonna 2010 almanakkaan pääsi Minea, joka on golfammattilaisen Minea Blomqvistin etunimi. Veeti nousi taas näyttelijä Veeti Kallion myötä.

Julkisuuden henkilön tavallinen nimi ei kuitenkaan vaikuta sen yleistymiseen. Mikat, terot ja teemut eivät heilauta urheilumenestyksestään huolimatta etunimitilastoja.

– Mika Häkkisen ihaileminen ei vaikuta etunimen suosioon, vaan siinä nimessä pitää olla jotain erikoista ja kiinnostavaa.

Suositusta ja suomalaisittain erikoisesta julkisuuden henkilön nimestä käy esimerkiksi Ron. Televisiosarja Kauniit ja rohkeat -tähti Ron Moss lienee vaikuttanut siihen, että näyttelijän kaimoja tuli vuosina 1980–1999 Suomeen yhteensä sata.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Mari Mäkinen / MTV3

Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja