Mainos

Kulmakunnan vihrein nurmikko – vuoden ympäri

Kuinka voi saada omalle pihalleen kulmakunnan komeimman nurmikon? Voiko työt sen eteen aloittaa jo syksyllä ja talvella? Tottahan toki! Juttelimme ilmaamisesta, leikkaamisesta, kastelusta ja lannoituksesta Algominin Erik Lindbergin kanssa. Hän tietää kaiken nurmikoista.

Erik pitää nurmikkoaiheista blogia gräsnörd.se ja Instagram-tiliä @grasnord. Nurmikonhoito on hänelle intohimo. Hän on työskennellyt vuodesta 2017 myynti- ja markkinointipäällikkönä Algominilla, joka valmistaa lannoitteita nurmikoille ja puutarhaviljelyyn. Alta löydät Erikin parhaat vinkit nurmikonhoitoon keväällä, kesällä, syksyllä ja talvella.

KEVÄT

Haravoi lehdet ja ilmaa tarvittaessa

Kun nurmikko on kuivunut kevään korvalla, on aika haravoida vanhat lehdet ja risut pois. Haravointi auttaa myös juuria saamaan ilmaa. Tarpeen vaatiessa nurmikon voi lisäksi ilmata, jotta kaiken kuolleen materiaalin saa pois. Se toimii tehokkaasti myös sammaleeseen. Muista kerätä sammal varovasti, jotta itiöt eivät leviä laajemmalle.

Leikkaa ja lannoita

Aloita nurmikon leikkaaminen, kun se alkaa kasvaa. Leikkaa ruohon pituudesta enintään kolmasosa. Muuten nurmikko voi kuivua helposti, ja silloin se kellastuu. Aloita korkeimmalla asetuksella ja laske korkeutta vähitellen. Kun lämpötila on noin 8 °C, on aika levittää nurmikolle typpipitoista lannoitetta, esimerkiksi Algominin nurmikkolannoitetta. Se antaa kasvulle uutta puhtia talvilevon jälkeen.

Sammalen torjunta

Jos sammal on päässyt valtaamaan nurmikon, pitää puuttua sen taustalla olevaan syyhyn ja luoda ruoholle parempi kasvuympäristö. Sammal viihtyy happamassa, ravinneköyhässä ja kosteassa ympäristössä. Jos käyttää vain happamoittavia sammalentorjunta-aineita, sammal totisesti kuolee ensimmäisenä vuonna. Vaarana kuitenkin on, että sammaleelle luo vain entistä paremmat olosuhteet jatkossa, koska se viihtyy vähäravinteisessa ja pH-arvoltaan matalassa ympäristössä. Tällaisia sammalentorjunta-aineita käytettäessä on huolehdittava nurmikon pH-arvon nostamisesta levittämällä sille kalkkia tai kalkkia sisältävää nurmikkolannoitetta jälkikäteen.

Sammaleenpoistajaa käytettäessä vaarana puolestaan on, että sammal vain leviää entistä laajemmalle. Kun lannoittamiseen käyttää esimerkiksi Algominin sammalen torjuntaan suunniteltua lannoitetta, joka ei ole happamoittava vaan sisältää kalkkia, sammal kuivuu ja nurmikko saa elinvoimaa. Ruoho kasvaa kuivuneen sammalkerroksen läpi, eikä sitä tarvitse poistaa.

Tee paikkauskylvö ja levitä katetta

Jos nurmikko tuntuu liian harvalta, siinä on paljaita kohtia tai paljon sammalta, voit kylvää sille lisää siemeniä. Muista kastella nurmikko jälkikäteen! Jos kylvät siemenet suoraan sammaleelle ja kastelet sen, sammal sitoo kosteutta kuin pesusieni. Epätasaisuuksien korjaamiseksi ja tiiviimmän ja kuivuutta kestävämmän nurmikon saamiseksi katteen levittäminen kannattaa. Kate auttaa pitämään juuri levittämäsi siemenet suojassa myös niitä syöviltä linnuilta.

KESÄ

Leikkaa usein – tai hanki robottiruohonleikkuri

Leikkaa nurmikko usein tai hanki robottiruohonleikkuri, joka hoitaa homman puolestasi. Muista edelleen, että ruohon pituudesta ei saa leikata yli kolmasosaa kerralla. Jos tiedät, että tulossa on kuiva jakso, voit antaa ruohon kasvaa hieman pidemmäksi säätämällä ruohonleikkurin korkeusasetusta. Hieman yksinkertaistaen ruoho on aina yhtä pitkää maan pinnalla ja maan alla. Pidempien ruohonkorsien juuret ulottuvat myös jonkin verran syvemmälle maaperään, mikä suojaa nurmikkoa kuivumiselta, koska maa on pääsääntöisesti sitä kosteampaa, mitä syvemmällä ollaan.

Kastele reilusti ja harvoin

Nurmikkoa on parempi kastella reilusti ja harvoin kuin vähäsen ja usein. Näin ruohon juuret tunkeutuvat maahan. Jos nurmikkoa kastelee koko ajan, juuret voivat kasvaa ylöspäin ja vaurioitua. Nurmikko on myös parempi kastella illalla tai aamulla, koska haihtuminen on silloin vähäisempää. Nurmikon kellastuminen tarkoittaa vain harvoin sitä, että ruoho olisi kuollut kokonaan. Sateen jälkeen nurmikko elpyy usein nopeasti ja alkaa taas vihertää.

Lannoita typpipitoisella lannoitteella 5–7 viikon välein

Monet ovat epävarmoja siitä, kuinka paljon nurmikkoa pitää lannoittaa. Yksi vinkki on lannoittaa mieluummin vähän ja usein kuin paljon ja harvoin. Varmuuden vuoksi voit puolittaa lannoitteen määrän ja kaksinkertaistaa lannoitustiheyden. Ihanteellinen lannoitus tehdään typpipitoisella nurmikkolannoitteella kaksi tai kolme kertaa kaudessa, noin 5–7 viikon välein. Jos olet lannoittanut nurmikon kerran keväällä, käsittely on aika toistaa juhannuksen tienoilla. Hiekkaperäisellä maalla lannoittaminen on erityisen tärkeää, koska ravinteet valuvat helpommin pois sadeveden mukana. Monissa osissa Pohjoismaita nurmikolle voi levittää sen kasvua vauhdittavaa typpipitoista lannoitetta vielä elokuussakin. Annosta kannattaa kuitenkin pienentää kauden loppua kohden ja tuotteen voi vaihtaa PK-lannoitteeseen, joka valmistelee nurmikon talvea varten. Pohjoisemmassa, jossa pakkaset alkavat jo varhain syksyllä, nurmikolle voi tehdä syyslannoituksen jo elokuussa (lue lisää PK-lannoitteesta syksystä kertovasta osiosta).

SYKSY

Haravoi lehdet ja ruohosilppu – tai aja niiden yli ruohonleikkurilla

Haravoi nurmikolta enimmät ruohosilput ja lehdet pensaiden ja istutusten juurelle ylimääräiseksi ravinnoksi ja suojaksi pakkasia vastaan. Jos ruohosilppua ja lehtiä jää nurmikon päälle liian paljon, ne voivat tukehduttaa ruohon ja saada sen homehtumaan. Pienien määrien yli voi ajaa myös ruohonleikkurilla, jolloin silppu jää nurmikolle katteeksi. Poikkeuksen muodostavat pyökin ja tammen lehdet, joilla on happamoittava vaikutus.

Levitä katetta ja tee paikkauskylvö tarpeen mukaan

Jos nurmikko on epätasainen, voit tehdä paikkauskylvön. Tavallisesti se kuitenkin tehdään keväällä, kun ruoholla on enemmän voimaa kasvaa katteen lävitse. Siemeniä voi silti kylvää myös syksyllä, jos ruoho kasvaa edelleen.

Viimeinen nurmikonleikkuu ennen talvea

Nurmikon voi käytännössä leikata niin kauan kuin se kasvaa. Jos sää on ollut erittäin kostea, ruoho voi kuitenkin olla herkkää. Silloin on parempi lykätä kauden viimeistä leikkuuta ja odotella kuivempaa päivää. Yöpakkasilla ruohoa ei saa leikata ennen kuin se on lämmennyt hieman päivän aikana. Älä leikkaa nurmikkoa alle 5 cm:n pituiseksi, sillä liian lyhyet ruohonkorret ovat herkkiä. On kuitenkin tärkeää, että nurmikko ei myöskään jää liian pitkäksi. Pitkät ruohonkorret voivat taipuessaan tukahduttaa alle jäävän ruohon.

Syyslannoitus PK-lannoitteella (sisältää runsaasti kaliumia ja fosforia)

Lannoita nurmikko, mutta älä käytä samaa typpipitoista lannoitetta kuin kesällä, vaan niin kutsuttua PK-lannoitetta, jossa on vain vähän tai ei lainkaan typpeä. Lannoite sisältää sen sijaan fosforia (P) ja kaliumia (K). Esimerkiksi Algominin syysravinne ja puutarhalannoite auttavat ehkäisemään sammalen kasvua nurmikolle syksyn aikana. Sammal kasvaa nimittäin vielä senkin jälkeen, kun ruohon kasvu on syksyllä pysähtynyt – ja se aloittaa kasvun keväällä jo ennen ruohoa. Syyslannoitus torjuu myös lumihometta, joka leviää kosteissa ympäristöissä esimerkiksi lumen alla ja voi tappaa isoja nurmialueita.

TALVI

Levitä kalkkia lumen päälle

Talvella on loistava tilaisuus kalkita nurmikko esimerkiksi puutarhakalkilla, mikä nostaa pH-arvoa ja estää siten sammalen kasvua. Erik käyttää Algominin ekoravinnetta, joka on KRAV-merkitty tuote. Se on erittäin riittoisaa ja sisältää uskomattoman paljon mikroravinteita. Yksi vinkki on kalkin levittäminen lumen päälle, jolloin kalkki leviää hyvin maahan sulavan lumen mukana. Jos maaperän pH-arvo on liian matala (eli maa on hapanta), kaikki puutarhakasvit (ja myös nurmikko) kasvavat huonommin. Kun lannoitteen pH-arvo on korkeampi, se auttaa edistämään kasvua keväällä ja torjuu myös samalta, joka kasvaa paremmin happamassa maaperässä.

Vältä nurmikolla kävelyä

Vältä talvisin tarpeetonta kävelyä nurmikon päällä. Talvilevolla oleva nurmikko kuluu ja vaurioituu helpommin.

Onnea matkaan nurmikkosi kanssa!


Lue myös:

    Uusimmat