Essayah MTV Uutisille: Lintuinfluenssatilanne hallinnassa – "Hallituksen kokouksiin ei ole ollut tarvetta"

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sanoo, että lintuinfluenssatilanne Suomessa on hallinnassa 2:36
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sanoo, että lintuinfluenssatilanne Suomessa on hallinnassa.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd) vakuuttaa MTV Uutisille, että lintuinfluenssatilanne Suomessa on hallinnassa. Influenssasta pahasti kärsineelle turkisalalle ei ole suunnitteilla erityistukea. 

Lintuinfluenssan leviäminen suomalaisilla turkistarhoilla on saanut ihmiset epäilemään tarhojen terveysturvallisuutta ja koko alan tulevaisuutta Suomessa. 

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah vakuuttaa, että hallituksella on koko ajan ollut tarkka tilannekuva tartuntatilanteesta. Hän torjuu väitteet siitä, että lintuinfluenssatilanne ei olisi Suomessa hallinnassa.

– Tilanne on ehdottomasti ollut koko ajan hallinnassa. Näihin lintuinfluenssan torjuntatoimenpiteisiin ei liity poliittista harkintaa. Me toteutamme niitä viranomaispäätöksiä, jotka esitetään ja siinä mielessä tässä tehdään koko ajan viranomaisjohtoisesti torjuntatyötä.

– Siinä mielessä poliittisiin hallituksen kokouksiin ei ole ollut tarvetta, mutta kaikki puheenjohtajat, myöskin ministerit ovat olleet informoituja tästä tilanteesta koko ajan, ja itse esimerkiksi olen joka ikinen päivä ollut tästä tilanteesta yhteydenpidossa.

Turkistarhoilla on määrätty kymmeniä tuhansia minkkejä lopetettavaksi. Lisäksi Riistakeskus myönsi turkistarhoille noin luvat noin 10 000 rauhoittamattoman linnun ampumiselle pesimäaikoina. 

– Nämä toimenpiteet ovat varmastikin tähän tilanteeseen olleet niitä oikeita, ja ne ovat olleet niitä, jotka viranomaiset ovat todenneet, että ovat välttämättömiä tässä tilanteessa, sanoo ministeri.

Mikä on hallituksen toimintakyky?

Nykyinen hallitus ei aio tukea turkisalaa erityistuilla, mutta ei myöskään kannata koko alan alasajoa Suomesta. Esimerkiksi Norja ja Viro ovat kieltäneet tai kieltämässä tarhauksen.

– Me tulemme pitämään huolta näiden elinkeinojen mahdollisuudesta Suomessa. Ei sinällään ole mitään erityisempiä esimerkiksi tukiin tai muuhun vastaavaan liittyviä kirjauksia.

Kohusta toiseen koko lyhyen toimikautensa kulkenut hallitus on Essayahin mukaan toimintakykyinen. 

Hän ei usko, että RKP:n ja erityisesti kansanedustaja Eva Biaudet’n tekemät, hallitusyhteistyötä arvostelevat avaukset kaataisivat hallitusta.

– Minulla ei ole mitään syytä epäillä minkään hallituspuolueen kykyä toimia hallituksessa. Minä luotan siihen, että puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja ryhmän puheenjohtaja varmasti myöskin tulevat omalta osaltaan vahvistamaan tätä yhteistyötä RKP:n osalta.

Lue myös:

    Uusimmat