Espoolaisasunnosta löytyi kulta-aarre: "Siellä se oli laatikon perukoilla Maxi-marketin muovipussissa"

Yksityisasunnosta Espoossa löytyi eilen harvinainen löytö muovikassissa: kymmeniä Etelä-Afrikan kultarahoja.

Krugerrandi

- eteläafrikkalainen kultaraha.

- krugerrandeja alettiin lyödä 1967 Etelä-Afrikan kultamarkkinoiden auttamiseksi.

- krugerrandi on suosittu sijoituskullan muoto: vuonna 1980 se kattoi 90 prosenttia maailman kultakolikkomarkkinoista.

(lähde: Wikipedia)

Huutokauppa Helander teki eilen poikkeuksellisen ison kultakolikkolöydön yksityisasunnosta Espoosta. Helander oli saanut toimeksiannon mennä etsimään asunnosta huutokaupattavaa tavaraa.

Eteläafrikkalaiset krugerrandit löytyivät asunnosta Hakaniemen Maxi-marketin muovikassista. Rahat olivat ehtineet lojua asunnossa jo pidemmän aikaa, sillä Maxi-markettikin lopetti toimintansa 2000-luvun alkupuolella.

Toimitusjohtaja Mika Sirén sanoo yllättyneensä iloisesti, kun asunnon tyhjennystä tehnyt ryhmä tuli takaisin pussukan kanssa.

– Totesin, että "Wau, kultaa on".

– Yksi miehistä oli käynyt pienesineitä läpi ja sieltä kolikot olivat löytyneet – laatikon viimeisestä kulmasta Maxi-muovipussista.

Kolikkoja oli yhteensä 32.

– Laskeskelin äkkiseltään, että jos jokaisesta saa tonnin niin löytö on ainakin 32 000 euron arvoinen. Parhaimmillaan niistä voi saada noin 40 000, Sirén arvioi.

Sirén sanoo eilisen löydön olleen poikkeuksellisen iso.

– Suurin rahasumma minkä olemme löytäneet on 12 500 euroa, ja suurin kultalöytö noin 10 000 euron arvoinen. Tämä löytö oli ihan omaa luokkaansa, Sirén iloitsee.

Sirén arvelee, että kolikot on ostettu 1970-luvulla Suomesta.

– Osa kolikoista oli Kansallisosakepankin muovikoteloissa. Oletan, että asiakas on ostanut ne 70-luvulla. Kolikoissa oli 70-luvun leimoja ja taisi jossakin olla 60-luvun leimakin.

Löydetyt kultarahat menevät myyntiin huutokaupassa lokakuussa.

– Asiakas saa rahoista ainakin kullan arvon itselleen, mutta pyrimme tietysti saamaan kolikoista enemmän kuin pelkkä kullan arvo. Krugerrandit ovat kansainvälisesti kiinnostavia keräilykohteita, joten niillä on myös suuri numismaattinen arvo, Sirén sanoo.

Löydöstä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat