Mainos

Espoolainen Teemu hämmästyi aidon näköisestä viestistä – älä haksahda tähän Ikea-huijaukseen

Ikean nimissä on lähetetty huijaustekstiviestejä, joissa ihmisiä houkutellaan tilausansaan lupauksilla 1000 euron lahjakortista.

MTV Uutisten lukija Teemu sai tänään tekstiviestin, jonka lähettäjäksi puhelin kertoo huonekaluliike Ikean:

Hei Teemu
Sinulla on (1) paketti
odottamassa.
Katso se täältä >>

Viestistä ei saa selville lähettäjän puhelinnumeroa, mutta se on ilmestynyt samaan viestiketjuun, jossa näkyy yrityksen aiemmin lähettämiä alennuksia ja kampanjamainoksia:

ikeahuijaus2

Teemu ei haksahtanut viestiin, sillä epämääräinen osoite linkissä epäilytti. Hän ei ollut myöskään tilannut Ikeasta mitään.

Teemu oli tietoinen vastaavista huijausviesteistä, joista uutisoidaan aika ajoin. Hän lähetti kuvakaappauksen MTV Uutisille, jotta tieto kummallisista viesteistä leviäisi.

MTV Uutiset selvitti, mitä linkin takaa löytyy. 

Lahjakortin sijaan uhri saa luottokorttilaskun

Viestin lopussa oleva linkki vie Ikean tyyliä jäljittelevälle nettisivulle, jossa Ikean kerrotaan juhlivan 70-vuotispäiväänsä Suomessa. Sivustolle saapuva saa ilmoituksen siitä, että hän on voittanut 1000 euron suuruisen lahjakortin.

Mitään lahjakorttia ei kuitenkaan ole olemassa, kuten ei myöskään Ikean 70. vuosipäivää Suomessa – maan ensimmäinen Ikea avattiin Espoossa vuonna 1996.

Kyse on niin sanotusta tilausansasta, jossa pahaa-aavistamaton kävijä pyritään houkuttelemaan kuukausimaksullisen palvelun tilaajaksi tietämättään.

Tämä käy ilmi, kun henkilötietojen jälkeen sivusto tiedustelee kävijän luottokorttitietoja lahjakortin reilun 2 euron toimituskuluja varten.

Sivuston alalaidan pienessä präntissä kerrotaan, että 1000 euron lahjakortti on ”erikoistarjous”, joka sisältää ”3 päivän rajoittamattoman verkkoviihteen kokeilujakson”. Kokeilujakson päätyttyä luottokortilta veloitetaan 78 euron ”kuukausimaksu” automaattisesti, kunnes kävijä peruu tilauksen.

Sivustolla kerrotaan myös, että lahjakorttiarvonta ei ole Ikean järjestämä. Suoraan selville ei kuitenkaan käy, kuka arvonnan järjestää, tai miten kuukausitilauksesta voi luopua.

”Lahjakortin” yhteydessä myyty verkkoviihteen kokeilujakso on tuntemattomalle sivustolle, jonka taustalla on Britanniaan rekisteröity yritys 9PRIME LTD. Yrityksestä tai sivustosta ei löydy juurikaan tietoa verkosta. Britannian kaupparekisterin mukaan yritys on perustettu vuonna 2015.

"Näitä on ollut pitkään"

Lahjakorttiviestit eivät ole Ikean lähettämiä, Annika Stubbe yrityksen viestinnästä vakuuttaa.

– Näitä on ollut pitkään. Erityisesti sähköpostilla tulleita huijauksia. Emme suinkaan ole ainoa toimija, jonka nimissä näitä lähetellään.

Stubbe ei osaa sanoa, miksi huijausviestit näyttäisivät ilmestyneen samaan viestiketjuun kuin Ikean aiemmat tekstiviestit. Hän arvelee, että kyse on jonkinlaisesta teknisestä yksityiskohdasta.

– Meiltä ne viestit eivät missään tapauksessa tule, hän sanoo.

Ikea-lahjakortteja on tarjottu huijausviesteissä myös aiemmin. MTV Uutiset kertoi vastaavasta tapauksesta jo vuonna 2011.

Ikean lisäksi huijauksissa on aiemmin käytetty hyväksi ainakin Finnkinon, Elisan, Gigantin ja St1:n julkisuuskuvaa. Uhreja on lähestytty tekstiviestein, mutta myös esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Epäiltyyn huijausviestiin ei kannata vastata. Myöskään henkilö- tai pankkitietoja ei kannata luovuttaa, jos ei voi varmistua siitä, mihin tietonsa luovuttamalla on todella sitoutumassa.

Jos kuitenkin uskoo haksahtaneensa tilausansaan, lisää tietoa aiheesta voi etsiä esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.