Espanjassa äänestetään kolmatta kertaa vuoden 2015 jälkeen – nouseeko äärioikeistolainen Vox parlamenttiin?

Pedro Sanchez valittiin Espanjan pääministeriksi 2:01
Pedro Sanchez valittiin pääministeriksi Espanjassa ensimmäinen kesäkuuta 2018.

Espanjassa äänestetään tänään ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa, joiden voittajiksi ennakoidaan maata hallitsevia sosialisteja. Vaalit ovat jo kolmannet sitten joulukuun 2015.

Sosialistit jäänevät kuitenkin kauaksi enemmistöstä parlamentissa, minkä vuoksi istuva pääministeri Pedro Sanchez joutunee etsimään mahdolliseen hallitukseensa apupuolueita, joista todennäköisimpiä ovat laitavasemmiston Podemos ja mahdollisesti myös Katalonian itsenäisyyttä tukevat ryhmittymät.

Sanchez käytti perjantaina Suomea esimerkkinä varoittaessaan, että äärioikeisto saattaa menestyä Espanjan vaaleissakin odotettua paremmin.

–  Se on oikea, todellinen riski. Ei Suomessakaan kukaan odottanut, että äärioikeisto voisi nousta viidenneltä sijalta toiseksi, pääministeri sanoi radiohaastattelussa viitaten perussuomalaisiin.

Sanchezin varoitus viittasi Andalusian aluevaaleissa joulukuussa hyvin menestyneeseen voimakkaan oikeistolaiseen ja muukalaisvastaiseen Vox-puolueeseen, jonka ennustetaan saavan noin kymmenen prosenttia parlamenttivaalien äänistä.

Sanchez on väläytellyt myös yhteistyötä keskustaoikeistolaisen Ciudadanos-puolueen kanssa, vaikkakin se on sanonut haluavansa Sanchezin ulos pääministerin paikalta.

Ciudadanosin, konservatiivisen PP-puolueen ja äärioikeistolaisen Vox-puolueen muodostamaa koalitiota ei ennakkoarvioissa pidetty todennäköisenä.

Vaalihuoneistot aukeavat aamuyhdeksältä ja sulkeutuvat iltakahdeksalta paikallista aikaa.


Lue myös:

    Uusimmat