Espanjan tasa-arvoministeriö halusi juhlistaa erilaisia kesäkroppia – kampanja rikkoi räikeästi kuvaoikeuksia

Espanjan tasa-arvoministeriö julkisti keskiviikkona kesäkampanjan, jonka tarkoituksena on tuoda esiin erilaisia vartaloita. Kampanjajulisteessa olevien henkilöiden kuvia käytettiin kuitenkin luvatta, kertoo The Guardian.

Espanjan tasa-arvoministeriön alaisen, Naisten instituutin keskiviikkona julkaisema kampanja "El verano también es nuestro" eli "Kesä on myös meidän" sai heti alkuun negatiivista huomiota. Taiteilija Arte Mapachen suunnittelemassa julisteessa on viisi erivartaloista, -ikäistä ja -rotuista naista. Yhdelle heistä on myös tehty masektomia eli rintojen poisto. 

– Kampanja on tarkoitettu vastaukseksi läskifobiaan, vihaan ja ei-normatiivisten vartaloiden kyseenalaistamiseen – erityisesti naisten vartaloiden, mikä on yleisintä kesäaikaan, Naisten instituutti sanoi aiemmin tällä viikolla.

Positiiviseksi asiaksi tarkoitettu kampanja sai kuitenkin varjon ylleen, kun selvisi, ettei julisteessa olevilta naisilta oltu kysytty lupaa heidän kuviensa käyttämiseen. Brittiläinen malli Nyome Nicholas-Williams kertoi The Guardianille, että hän sai tietää olevansa osa kampanjaa Instagram-seuraajan kautta. 

– Aluksi oli mukavaa nähdä kuva, mutta sitten näin, että se oli kampanjaa varten. Minua ärsytti, koska minua ei edes pyydetty osallistumaan siihen, Nicholas-Williams sanoo. 

Taiteilija jakaa palkkionsa

Mapache on pahoitellut tekoaan. Hänen mukaansa kuvan tarkoituksena oli osoittaa, kuinka inspiroivia siinä esiintyvät naiset ovat. 

Nichole-Williams kertoo arvostansa taiteilijan osoittamaa ihailua, mutta hän olisi arvostanut sitä, että häneltä olisi pyydetty lupa kuvan käyttöön sekä maksettu siitä. 

Mapache tarjoutui hyvitykseksi jakamaan kampanjasta saamansa palkkion julisteessa olevien naisten kanssa. 

– Ottaen huomioon perustellun kiistan kuvituksen kuvaoikeuksista, olen päättänyt, että paras tapa hyvittää toiminnastani mahdollisesti aiheutuneet vahingot, on jakaa työstä saamani rahat ja antaa yhtä suuri osa julisteen henkilöille, Mapache kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja