Voguen kannesta nousi somemyrsky – huippumalli puolustautuu: ”Toivottavasti tämä toimii esimerkkinä”

Puoliksi suomalainen Elsa Hosk tekee uraa Victoria's Secretin mallina 0:45

Italian Voguen toukokuun kannessa poseeraa huippumalli Gigi Hadid. Kantta ei otettu vastaan pelkällä ilolla.

VIDEO: Puoliksi suomalainen Elsa Hosk tekee uraa Victoria's Secretin mallina

Vogue Italia julkaisi eilen torstaina lehden seuraavan numeron kannen esimerkiksi Instagramissa. Kannessa muun muassa Victoria's Secretin lavoilta tuttu huippumalli Gigi Hadid istuu toisen mallin sylissä ja katsoo intensiivisesti kameraan.

Hadidilla on yllään paljetein kirjailtu haalari ja päässään kruunua muistuttava koriste. Kuvassa huomion varasti kuitenkin Hadidin iho, joka oli huomattavasti tummempi kuin missä hänet on totuttu näkemään. Moni kommentoijista ihmettelee, miksi vaaleasta mallista tehdään meikillä ja kuvanmuokkauksella.

– Jos haluatte tummaihoisen mallin kanteen, palkatkaa tummaihoinen malli, eräs kommentoijista pyytää.

– Tämä on vastenmielistä ja kerta kaikkiaan väärin. Onko tämä joku markkinointitempaus? Saitte monet huonolle mielelle, toinen kommentoija sättii.


Ilmiötä, jossa valkoihoinen meikataan tummaksi, kutsutaan nimellä blackface ja tapaa pidetään etenkin Yhdysvalloissa erittäin rasistisena. Ilmiö sai alkunsa edellisen vuosisadan alussa teatterimaailmassa, jossa korostettiin rasistisia stereotypioita lankkaamalla valkoinen näyttelijä mustaksi.

Blackface sivuaa Suomessakin pinnalla ollutta kulttuurista appropriaatiota. Appropriaatiosta, eli omimisesta puhutaan silloin, kun eri kulttuurista tuleva lainaa toiselle kulttuurille kuuluvia elementtejä, tapoja tai symboleita ymmärtämättä niiden taustoja.

Viimeksi vappuna Suomessa kohistiin, kun Yle poisti Areena-palvelustaan Herra Heinämäki -lastenohjelman jaksot, koska yhdestä sen hahmosta, intiaanipäällikkö Punanatasta, nousi paheksuva keskustelu.

Gigi Hadid otti itse osaa kansikuvasta syntyneeseen keskusteluun omalla Instagram-tilillään. Hän huomauttaa, että vastuu kuvan lopputuloksesta ei ole mallilla, vaan tuotantotiimillä.

– Ymmärrän, mitä Vogue Italia tavoitteli, mutta se ei mennyt ihan nappiin. Huoli, mikä kuvasta on noussut, on aito ja oikea, Hadid kirjoittaa.

Hadid vakuuttaa, että jos lopputulos olisi ollut hänen käsissään, se olisi ollut erilainen. Silti hän haluaa pyytää anteeksi.

– En ikimaailmassa halua väheksyä tätä keskustelua tai varastaa mahdollisuuksia keltään muulta. Toivon, että tämä tapaus toimii esimerkkinä muille lehdille tulevaisuudessa, hän toteaa.

– Muotimaailmassa on todellisia ongelmia siinä, miten asioita esitetään. On meidän vastuullamme, että etenemme kohti monimuotoisempaa alaa.

Lue myös:

    Uusimmat