Mainos

Espanjan ja Marokon aluekiista pahenee

Marokko ilmoitti tänään, ettei se aio vetää sotilaitaan kiistellyltä Perejilin saarelta Espanjan vaatimuksesta huolimatta.

-Marokko ei aio toistaiseksi vetäytyä tarkkailuasemalta Leilan (Perejilin) saarelta, ilmoitti Marokon ulkoministeri Mohamed Benaissa.

Ulkoministerin mukaan Marokko pyrkii saarikiistan ratkaisuun "kaikkia diplomaattikanavia käyttäen".

Espanjan pääministeri Jose Maria Aznar varoitti aiemmin tänään Marokkoa sanoen, ettei Espanja aio sallia marokkolaisten joukkojen jäämistä kiistellylle pikkusaarelle Välimeressä. Aznar esitti varoituksensa puheessaan maan parlamentissa.

Espanja on lähettänyt Marokon rannikolla sijaitseville erillisalueilleen ja saarien läheisyyteen kaikkiaan neljä sotalaivaa sen jälkeen kun marokkolaiset sotilaat nousivat viime viikolla maihin asumattomalle Perejilin saarelle.

Perejil sijaitsee 200 metrin päässä Marokon rannikosta. Saarelle on lähetetty parikymmentä marokkolaissotilasta, joiden tehtävänä on Marokon mukaan laittoman siirtolaisuuden ja terrorismin rajoittaminen.

Espanjan ulkoministeri Ana de Palacio arvosteli tänään marokkolaista virkaveljeään tämän suhtautumisesta kiistaan. De Palacio kehotti Benaissaa ottamaan huomioon Espanjan ja EU:n selkeästi ilmaiseman kannan. EU on Espanjaa tukien kehottanut Marokkoa vetämään joukkonsa saarelta.

EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi sanoi toivovansa, että Perejilin kiista saadaan ratkaistua diplomatian keinoin. Prodi varoitti kuitenkin, että kiistassa "voidaan tehdä tarvittaessa päätöksiä EU-tasolla". Prodin mukaan EU:n jäsenmaat ovat "järkkymättömän solidaarisia keskenään".

Marokon ulkoministerin Mohamed Benaissan mukaan Espanjan reaktio saarikiistassa on ollut "täysin suhteeton". Arabiliitto on asettunut kiistassa Marokon puolelle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.