Esko Eerikäinen puhuu koskettavasti isyydestä – muistelee omaa äkillisesti menehtynyttä vanhempaansa: "Aina löytyi aikaa meille"

Elämää laihana ja lihavana - Vieraina lääkäri Pertti Mustajoki ja juontaja Esko Eerikäinen 7:23
Lääkäri Pertti Mustajoki ja juontaja Esko Eerikäinen Huomenta Suomen -vieraina.

Esko Eerikäinen viettää tänä vuonna kymmenettä vuottaan Victoria-tyttärensä isänä. 

Radiojuontaja ja Hitlist-ohjelmassa televisiojuontajadebyyttinsä tehnyt Esko Eerikäinen ei koskaan unohda vuoden 2009 marraskuun toista sunnuntaita, isänpäivän aamua. Tuolloin Eerikäinen ja hänen sen aikainen puolisonsa Martina Aitolehti saivat esikoisensa, Victoria-tyttären. 

Tänä vuonna Victoria täytti jo kymmenen vuotta. Isänpäiväviikonloppu kuluu Eerikäisen kotona perinteisesti tyttären syntymäpäiviä juhlistaen. Sunnuntaina vietetään ehkä juhlien rääppijäisiä: syödään kakkua ja jäätelöä, Victoria valmistaa isälleen yllätyksen ja kortin. Ehkä kuullaan myös onnittelulaulu. 

Vuoden 2009 isänpäivä on kuitenkin Eerikäisen mielessä ylitse muiden. 

– Lähdettin jo perjantaina Martinan kanssa Kätilöopistolle, kun lapsivedet olivat tulleet. Synnytys käynnistettiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Lauantaiyönä alkoivat supistukset ja sitten 4.20 sunnuntaiaamuna tuli Vicke. Olihan se sellainen aamu, että sen muistaa kyllä ikuisesti, Eerikäinen muistelee. 

Eerikäisen mukaan isäksi tuleminen muutti häntä merkittävästi. Kun aiemmin oli edennyt elämässä ensisijaisesti itseään ajatellen, oli asiat laitettava uuteen perspektiiviin. Isyys tarkoitti sitä, että asiat oli vastedes mietittävä oman lapsen etua ajatellen. 

– Kaikki päätökset, mitä tekee elämässä, tekee aina lapsen kautta. On oppinut aika paljon empatiaa ja ehkä ymmärrystä. 

Mies pohtii sitä, kuinka lapsen kautta pystyy itsekin ajattelemaan asioista monilla eri tavoilla. Esimerkiksi kun ulkona sataa lunta, osaa siitä itsekin iloita, kun näkee lapsensa onnen pienistä, hiljalleen lentävistä hiutaleista. 

Vanhemmuus on auttanut myös elämän vaikeissa paikoissa. Eerikäinen ja Aitolehti erosivat vuonna 2011, ja Eerikäisen mukaan asiat olisivat voineet mennä monin tavoin toisin, mikäli parilla ei olisi ollut yhteistä lasta. 

– En tiedä miten olisin osannut käsitellä niitä asioita, olisinko jäänyt jotenkin ikuisesti katkeraksi tai vihaiseksi. Lapsen myötä oppii ehkä katsomaan myöskin asioita eri lailla ja erilaisista tulokulmista. 

Oma isä opetti läsnäoloa

Oma isä menehtyi, kun Eerikäinen oli vasta 11-vuotias. Perhe asui Eerikäisen lapsuuden ajan Kolumbiassa, jossa isä teki ahkerasti töitä yrittäjänä. Ehkä jopa liian ahkerasti, sillä Eerikäinen epäilee, että tahti äityi yllättäen sydänkohtauksen saaneelle miehelle liian kovaksi. 

Eerikäinen muistaa isänsä kuitenkin edelleen erittäin hyvin ja muistelee tätä lämmöllä. 

– Isä teki tosi paljon töitä, mutta oli kumminkin läsnä. 

– Ulkomaalaisena oli vieraassa ympäristössä ja muistan, että piti tehdä kovasti töitä ja olla osa sitä yhteiskuntaa siellä. Silti aina löytyi aikaa meille ja oli kotona aina kun piti olla. 

Eerikäinen arvelee perineensä isältään paljon. Isänä hän on itsekin rauhallinen ja haluaa olla mahdollisimman paljon läsnä lapsensa elämässä. Hän ja Aitolehti ovat sopineet vuoroviikkosysteemin Victorian suhteen, ja aina kun on Eerikäisen viikko, hän pyrkii pitämään sen mahdollisimman rauhallisena omista menoistaan. 

Hän toivoo Victorian pitävän häntä isänä, joka opastaa, neuvoo, kuuntelee ja ennen kaikkea on läsnä. 

– Semmoinen toivon olevani. Olen tiukka tietyissä asioissa, mutta olen myös hyvin diplomaattinen ja kuunteleva. En anna käskyjä ja haluan myös kuulla lasta. 

– Kyllähän silloin, kun otti Vicken syliin ja lähti Kättäriltä kotiin sitä suunnitteli, millainen isä haluaa olla, mihin pyrkii. Mutta asiat muuttuu, tilanteet muuttuu, niin se on semmoinen asia, mitä et voi hirveän pitkälle suunnitella. Erilaisia tilanteita tulee aina eteen, ja sitten tavallaan sun pitää niissä tilanteissa nopeasti huomata, että millainen sitten olet. 

Hitlist MTV3-kanavalla perjantaisin kello 20

Lue myös:

    Uusimmat