Mainos

Esko Aho: Koiviston kädenjälki näkyy vahvasti Suomen nykypolitiikassa

2:42

Mauno Koiviston presidenttiaikana pääministerinä toimineen Esko Ahon mukaan Koiviston kaudet näkyvät edelleen varsinkin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Presidentti Tarja Haloselle Mauno Koivisto oli varsinkin hänen presidenttikautensa alkuaikoina tärkeä opettaja. 

Koiviston sihteerinäkin työskennellyt ja Koiviston presidenttikauden jälkeen pääministerinä toiminut Paavo Lipponen muistelee Koivistoa sekä demokraattisen päätöksenteon puolustajana että hyvänä perheystävänä.

"Hän oli täsmälleen samanikäinen kuin isäni"

Kun Esko Aho valittiin pääministeriksi vuonna 1991 vain 36-vuotiaana, suhde presidentti Koivistoon oli aluksi hyvin tarkkaileva.

– Hän oli täsmälleen samanikäinen kuin isäni, joka menehtyi vuosi sitten, eli olisin voinut olla hänen poikansa. Se tietysti vaikutti alussa niin, että hän katsoi, tarkasteli ja seurasi minua, ja tietysti minäkin yritin ymmärtää hänen tapaansa toimia. Pala palalta se yhteistyö alkoi sitten sujua, Aho kertoi Mauno Koiviston kuoleman johdosta lähetetyssä MTV Uutisten erikoislähetyksessä.

Ahon mukaan Koiviston ajan päätökset vaikuttavat edelleen Suomen politiikassa

– Moni niistä peruslähtökohdista, joiden varassa Suomea nyt viedään eteenpäin erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikan puolella, on syntynyt Koiviston kakkoskauden aikana.

Lipponen: Koivisto vahvisti eduskuntaa

Koiviston presidenttikauden jälkeen pääministerinä toiminut Paavo Lipponen nostaa Koiviston suureksi ansioksi sen, että hän vei Suomen Urho Kekkosen jälkeiseen aikaan puhdistamalla poliittista ilmapiiriä.

– Eduskunnan asema vahvistui, hän itse sitä halusi vahvistaa. Lisäksi hallitukset istuivat enemmän tai vähemmän täydet ajat sen jälkeen. Myös ulkopoliittisperusteinen syrjintä poistui, ja kaikki puolueet olivat samalla viivalla silloin kun hallitukseen mentiin, Lipponen sanoi MTV Uutisten erikoislähetyksessä.

Halonen: Koivisto oli mentori presidenttikauden alussa

Presidentti Tarja Haloselle Koivisto oli varsinkin hänen presidenttikautensa alkuaikoina tärkeä opettaja.

– Koivisto kävi mielellään Mäntyniemessä lounaalla. Hän piti erityisesti meidän keittiömme valmistamista korvapuusteista, Halonen muisteli MTV Uutisextrassa.

– Kyllä se keskustelu oli lähinnä kansainvälistä politiikkaa. Olen erittäin kiitollinen siitä, että presidentti Koivisto toimi minulle nimenomaan presidenttikauden alkupuolella mentorina. Kävimme läpi naapurimaiden ja erityisesti Venäjän välisiä suhteita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja