Esan huimauskohtausten taustalla olikin paksusuolensyöpä

Esa, 59, hakeutui muutama vuosi sitten työterveyslääkärin vastaanotolle huimauskohtausten vuoksi. Oireille löytyi tutkimusten myötä vakava syy: syöpä. Sittemmin samainen luottolääkäri on auttanut Esaa myös muissa terveysongelmissa muun muassa seksuaalisuuteen liittyen.

Esalla diagnosoitiin vuonna 2001 kakkostyypin diabetes. Tauti pysyi vuosien mittaan hallinnassa ja sokeriarvot kohdillaan.

Vuoden 2008 syksyllä Esa kuitenkin huomasi voinnissaan oudon muutoksen. Hän alkoi saada yllättäen huimauskohtauksia.

Esa päätyi työterveysaseman vaihdoksen myötä Mehiläinen Ympyrätaloon, jossa hänet ohjattiin Miesklinikan puolelle Vesa Nurmenniemen vastaanotolle. Esa on kiitollinen, että kohdalle osui osaava lääkäri.

− Nurmenniemi epäili, että huimaus voi viitata syöpään ja osasi laittaa minut eteenpäin jatkotutkimuksiin. Niiden myötä todettiin, että kyseessä oli paksunsuolen syöpä, Esa kertaa.

Leikkaus ja avanne

Esa ihmettelee jälkeenpäin itsekin, miten tyynesti hän otti yllättävän uutisen vastaan. Diagnoosin hän sai vuoden 2009 tammikuussa, ja maaliskuussa Esalle tehtiin melko iso leikkaus.

− Olin viikon sairaalassa ja yhteensä muistaakseni kaksi kuukautta kokonaan töistä pois.

Leikkauksen yhteydessä potilaalle tehtiin väliaikainen avanne eli eritteiden ulostuloaukko, jonka kautta suolen sisältö kerääntyy vatsanpeitteiden päälle kiinnitettävään avannesidokseen. Esa pärjäsi avanteen kanssa hyvin siitä huolimatta, että sen poistaminen viivästyi.

− Avanne otettiin pois syys-lokakuussa. Ylilääkäri ihmetteli, että miten tämä meni näin pitkälle. Totesin, ettei täältä löytynyt aikoja aiemmin.

Ongelmia makuuhuoneen puolella

Vesa Nurmenniemestä on sittemmin kehkeytynyt Esan luottolääkäri. Syöpäleikkauksen jälkeen Esa on puhunut vastaanotolla rohkeasti aroistakin aiheista, kuten seksuaalisuudesta.

Diabetes on osaltaan vaikuttanut siihen, että Esalla on ollut ongelmia haluttomuuden ja erektion suhteen.

− Sain syöpäleikkauksen yhteydessä testosteronia. Se pitää jonkinlaista kuntoa yllä, mutta se on myös kallista, eikä Kela tietääkseni korvaa mitään. Onneksi olen saanut taistelun myötä sairauskuluvakuutuksesta kaiken takaisin.

− Olen saanut myös jotain pillereitä, mutta en ole vielä ruvennut niitä napsimaan. Ihmettelen, että reseptissä on määräyksenä ottaa yksi päivässä, Esa sanoo ja lisää aikovansa kysyä asiasta tarkemmin seuraavalla vastaanotolla.

Seksuaalisuuteen liittyvistä ongelmista Esa pystyy keskustelemaan avoimesti myös vaimonsa kanssa. Isommassa mittakaavassa arkaluonteisesta asiasta ei kuitenkaan viitsi kailottaa.

− Miesten kesken se menee vaan leikinlaskuksi, enkä tiedä, olisiko keskustelusta edes mitään hyötyä. Mutta Vesa Nurmenniemi on paras lääkäri, jonka olen koskaan tavannut, Esa kiittää.

Studio55/Jenni Kokkonen

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat