Esa-Pekka Salonen tulistui Orpon hallitukselle: " Ei tämä ole mikään esoteerinen asia"

Musiikin "Nobelin" Polar-palkinnon saaja kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen on huolissaan kulttuurinleikkauksista 9:08
Musiikin "Nobelin" Polar-palkinnon saaja kapellimestari ja säveltäjä on huolissaan kulttuurinleikkauksista

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen on huolissaan hallituksen aikeista leikata ennestään pienistä kulttuurimäärärahoista, joiden nostamista on sen sijaan toivottu.

– Minä olen syvästi huolestunut ja vihainen leikkaamisesta. Ei tämä ole mikään esoteerinen asia vaan leikataan palveluista.

Salonen haluaa nostaa julkiseen keskusteluun myös Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnitelman yleishyödyllisten säätiöiden yhteensä miljardin suuruisen tuoton verottamisesta. Tuotosta iso siivu on jaettu avustuksina myös kulttuurijärjestöille ja laitoksille.

– Isoimpien kaupunkien ulkopuolella olevat taidelaitokset hoipertelevat maksukyvyttömyyden tuntumassa, jos siitä otetaan siivu pois se voi tarkoittaa sitä, että nämä taidelaitokset joutuvat lopettamaan, harmittelee Salonen.

Boikotoi Putin-mielisiä, ei venäläistä musiikkia

Salonen boikotoi Putin-mielisiä taitelijoita, mutta vanhaa venäläistä musiikkia hän yhä esittää.

– Tuen niin kuin muutkin kollegani ja taidelaitokset ympäri länsimaita tätä boikottikategoriaa, että jos on Putinin puolella ja sodan puolella niin ei kutsuta. Ammoin sitten kuolleiden venäläisten taiteilijoiden teoksia ei tarvitse boikotoida, koska minun on vaikea nähdä, että Pjotr Tšaikovski olisi syypää siihen, mitä Harkovan ulkopuolella tapahtuu tänä päivänä.

Salonen sanoo tuntevansa suomalaisuutensa voimakkaasti, vaikka on vuosikausia asunut ulkomailla.

– Tunnen sen arvon minun kulttuuriperintöni ja kieleni arvon. Arvostan sitä hyvinvointiyhteiskuntaa, jonka kasvatti olen. Olen aina tosi ylpeä, kun tulen käymään täällä ja näen, kuinka konsertit on täynnä väkeä ja kuinka nuoria lahjakkuuksia on koko ajan tulossa kouluista, Salonen iloitsee.

Katso Esa-Pekka Salosen koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat