"Ero aiheuttaa naiselle riskin joutua väkivallan kohteeksi"

Erotilanne aiheuttaa naiselle riskin joutua väkivallan kohteeksi. Näin sanoo johtaja Natalie Gerbert naisten Voimavarakeskus Monikasta. Väkivallalle altistuminen erotilanteessa koskee hänen mukaansa sekä etnisiä suomalaisia että ulkomaalaistaustaisia.  

Porilaistytön surma on herättänyt kysymyksen siitä, onko tapauksessa niin sanotun kunniamurhan piirteitä miehen afganistanilaistaustan takia. Gerbertin mukaan tältä ei kuitenkaan näyttäisi julkisuudessa esitetyn tiedon perusteella.  

– En lähtisi tekemään johtopäätöksiä vain lähtömaan perusteella. Ei Afganistanissakaan kaikki naisiin kohdistuva väkivalta liity kunniasyihin. On oikeusjärjestelmän tehtävä selvittää teon motiivia.  
Gerbertin mukaan kyse vaikuttaa olevan eron aiheuttamasta väkivallasta, jota tapahtuu kantaväestönkin keskuudessa.  

Monika-Naiset liitto antaa tukea maahanmuuttajataustaisille naisille. Yhteydenottoja kunniaan liittyvästä väkivallasta tulee noin 50 vuodessa. Yhteyttä ottaneiden joukossa on viime vuosina ollut pari kantasuomalaistakin.  

Kunniaväkivaltaa ei tilastoida, mutta eräs kehityskulku on selkeä: 17-25-vuotiaiden naisten yhteydenotot ovat lisääntyneet. Kyseessä on Suomessa syntynyt toinen sukupolvi, joka elää kahden kulttuurin välissä.  

– Yhteydenotot ovat kuitenkin jäävuoren huippu. Vain pieni osa naisista hakee apua, oli kyse sitten kunnia- tai parisuhdeväkivallasta.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja