Helsingin poliisi: Kunniaväkivaltaa tulee tutkittavaksi joka viikko – uhreina myös lapsia

Helsingin poliisi: Kunniaväkivaltaa tulee tutkittavaksi joka viikko 4:39
Videolla Helsingin poliisin rikoskomisario Pekka Hätönen kertoo kunniaväkivallasta.

Helsingin poliisiin tulee tutkittavaksi kunniaan liittyviä väkivaltatapauksia joka viikko.

– Joka viikko tunnistetaan vähintään yksi kunniaan liittyvä väkivaltatapaus, joinain tulee useampia, sanoo rikoskomisario Pekka Hätönen Helsingin poliisista.

Videolla on Rikospaikan studiohaastattelusta ote, jota ei keskiviikon ohjelmassa nähty.

– Poliisi ei ole näitä aikaisemmin kartoittanut, mutta vuoden vaihteesta niitä on pyritty tunnistamaan ja suuntaamaan tutkintaa oikeisiin suuntiin.

Kyse on nimenomaan rikosepäilyistä, jotka liittyvät ulkomaalaistaustaisiin. Kantasuomalaiset tapauksessa perheväkivalta jää usein seinien sisälle ja sitä pyritään salaamaan muilta. Ulkomaalaisjutut eroavat siten, että usein väkivallan tekijä saa tukea suvultaan ja ystäviltä.

– Sieltä tulee painetta uhrille muuttaa omaa käyttäytymistään, Hätönen.

Millaista väkivaltaa?

Kunniaan liittyvään väkivaltaan kuuluu perinteistä väkivaltaa, mutta myös elintilan rajaamista, taloudellista väkivaltaa eli puututaan rahankäyttöön.

– Hyvin rajoitetusti saa tavata muita ihmisiä, usein vain samaa sukupuolta olevia ja saman kulttuuritaustan omaavia, Hätönen toteaa.

Väkivallan uhreina ovat useimmiten naiset, mutta se kohdistuu myös lapsiin.

Poliisin tutkinnassa on tapauksia, joissa kunniaväkivallan uhri on peruskouluikäinen.

– Niissä kyse on ennen kaikkea liikkumisvapauden rajoittamisesta eli kontrolloidaan sitä kenen kanssa lapsi saa olla ystävänä. Käyttäytymistä kontrolloidaan tavoilla, jotka eivät ole normaalia vanhemmuutta.

Tällaisia ovat esimerkiksi tukan leikkuu, ulkonaliikkumiskielto ja se, että joku saattaa lapsen kouluun ja sieltä takaisin. Tämä koskee erityisesti tyttöjä.

– On meillä tutkinnassa myös poikiin ja miehiin kohdistuvaa kunniaväkivaltaa.

Lue myös:

    Uusimmat