Erityisnuorten laitoksessa lukuisia vakavia ongelmia: Lapsia eristettiin ja kiellettiin puhumasta toisilleen, pakotettiin riisuutumaan alasti – jopa tamponit oli kielletty

Erityislapsille tarkoitettuun lastensuojeluyksikköön tehdyssä yllätystarkastuksessa ilmeni lukuisia vakavia ongelmia.

Apulaisoikeusasiamies (AOA) piti Iitin Mankalassa sijaitsevassa Loikalan kartanon 13-18-vuotiaiden erityislasten suojeluyksikössä käytössä olevia sääntöjä ja käytäntöjä lakiin perustumattomina, mielivaltaisina ja lapsia alistavina. 

Yksikköön tulleita lapsia muun muassa pidettiin päivisin eristyshuoneissa, joista osasta pääsi yöksi nukkumaan laitoksen asuintiloihin, ja osassa oltiin yötä päivää. Eristyshuoneisiin saattoi joutua myös huonosta käytöksestä.

Samalla heidän yhteydenpitonsa ulkomaailmaan katkaistiin. Nämä käytännöt oli kirjattu laitoksen sääntöihin. Lapset kertoivat viranomaisille, ettei heidän annettu kommunikoida muiden nuorten kanssa eristyksen aikana. Lapset kuvailivat oloja alussa "ihan hirveäksi".

Tarkkailua ja valvontaa

Ohjaajat myös lukivat lasten kirjeitä ja yksityisviestejä, takavarikoivat kännyköitä sekä lasten pankkikortteja ja käteisvaroja. Lisäksi kaikissa yleisissä tiloissa oli kameravalvonta, joka tunnisti heti, jos lapsi liikkui pois huoneestaan.

– Yhteydenpitoa ja kommunikaatiota on järjestelmällisesti rajoitettu, apulaisoikeusasiamiehen esittelijäneuvos Tapio Räty sanoo MTV Uutisille.

Hän mielestään tapauksessa vakavinta on nimenomaan lasten yhteydenpidon rajoittamisen ja henkilökohtaiseen elämään kohdistuvan kontrollin laajuus ja järjestelmällisyys.

Lapset eivät saaneet päättää edes omaa kuukautissuojaansa

Lapset kuvailivat viranomaisille laitoksen sääntöjen olevan sekavia ja osin hyvin tiukkoja, eikä niitä sovellettu tasavertaisesti kaikkien kohdalla.

Lapsien itsemääräämisoikeutta oli rikottu muun muassa kieltämällä tamponit. Viranomaisten mukaan se voimakkaasti rajoittaa tytön oikeutta määrätä omasta kehostaan, ja on osoitus lasten henkilökohtaiseen elämään kohdistuvan kontrollin laajuudesta.

Lapsille ei myöskään perusteltu käytäntöjä, ja heille oli väitetty, että heitä voidaan pitää 3 vuorokautta eristettynä heidän saapuessaan laitokseen. Myös pääsy sosiaalityöntekijän palveluihin oli puutteellinen useiden lapsien kohdalla. 

Ohjaaja oli todennut, että ellei lapsi riisu itse, hänet riisutaan

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan laitoksen käytäntöihin kuului myös nuorten toistuva riisuttaminen alasti. Lapset olivat kertoneet viranomaisille, että ilman vaatteita tehdyt tarkastukset kuuluivat talon käytäntöihin aina, kun nuori tulee takaisin koulusta tai lomilta.

Pöytäkirjan mukaan eräs lapsi kertoi, että hänelle ohjaaja oli todennut, että ellei lapsi riisu itse, hänet riisutaan.

Useat lapset kertoivat joutuneensa näihin tarkastuksiin useamman kerran. Tarkastuksissa oli nuorten kertoman mukaan paikalla kaksi tarkastajaa. 

Osa lapsista kertoi, ettei heidän pahaan oloonsa tai itsetuhoisiin ajatuksiin tarjottu tukea, vaan sen sijaan uhkailtiin kurinpidollisilla toimilla. 

"Voin sanoa, ettei tästä tarkastuksesta aiheudu muutoksia tai seuraa mitään"

Lapset kertoivat viranomaisille työntekijöiden käyttäytyneen tarkastuksen aikana normaalia rennommin ja lapsia kohtaan suopeammin.

Lasten kertoman mukaan yhden laitoksen ohjaajista oli todennut hänelle, että "20 vuoden kokemuksella voin sanoa, ettei tästä tarkastuksesta aiheudu muutoksia tai seuraa mitään".

AOA vaatii, että laitoksessa luovutaan välittömästä lasten jatkuvasta eristämisestä ja sosiaalisten suhteiden rajoittamisesta. Rajoitustoimenpiteitä ei saa koskaan käyttää rangaistuksina. 

Myös muita puutteita

Lasten kohtelussa ja rajoitustoimenpiteissä olevien epäkohtien lisäksi viranomaiset löysivät lukuisia puutteita muun muassa tilojen paloturvallisuudessa ja henkilöstön epäasiallisessa ja rasistisessa käytöksessä.

AOA on pyytänyt laitokselta, muilta viranomaisilta ja kunnilta selvityspyyntöjä laitoksen tilanteesta. Niillä on elokuuhun saakka aikaa vastata.

Räty kommentoi MTV Uutisille, että he eivät voi tehdä päätöksiä lasten mahdollisesta uudelleensijoituksesta, vaan siitä vastaavat kunnat. Loikkalan kartanon lastensuojeluyksikön omistaa Pro Manors Oy.

STT on pyytänyt kommenttia Loikalan kartanon lastensuojelulaitoksen johtajalta Heidi Rauhalta, mutta hän kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat