Lasten kaltoinkohtelusta syytetty lastensuojeluyksikkö määrätty keskeyttämään toimintansa

Loikalan kartanon lastensuojeluyksikön Iitissä pitää keskeyttää toimintansa marraskuun alusta alkaen, määrää Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi).

Avi teki lasten kaltoinkohtelusta syytettyyn laitokseen yllätyskäynnin 13. kesäkuuta. Laitoksen toiminnassa havaittiin useita vakavia puutteita.

Esimerkiksi Loikalan kartanon henkilökunnan koulutustaso ei ole ollut riittävä. Hoito- ja kasvatustyöhön osallistuvalta 17 työntekijältä viideltä puuttui alalle soveltuva koulutus, kertoo sosiaalihuollon ylitarkastaja Anna Tervonen Etelä-Suomen avista STT:lle.

Myöskään rajoitustoimenpiteiden käyttö, kuten henkilöiden tai heidän omaisuutensa tarkastukset tai liikkumisvapauden ja yhteydenpidon rajoitukset, ei ollut lastensuojelulain mukaista. Niiden käyttö on ollut kaavamaista sekä merkinnät niiden perusteluista ja lasten kuulemista puutteellisia.

– Siellä on tehty hyvin kategorisesti rajoitustoimenpiteitä. Päätöksiä ei ole arvioitu riittävän yksilöllisesti, vaan ne ovat olleet kaavamaisia, Tervonen sanoo.

Avi pyytänyt korjaamaan epäkohdat

Avi teki yllätyskäynnin eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen pyynnöstä. Oikeusasiamies itse teki tarkastuksen yksikköön viime vuoden lokakuussa.

Viime syksynä lapset kertoivat tarkastajille muun muassa, että yksikköön saapuessaan heidät pakotettiin riisuuntumaan alasti. Lisäksi lapsia oli pidetty eristyksessä niin, että he eivät saaneet puhua muille lapsille tai soittaa kotiin.

Laitoksen omistava Pro Manors Oy kiisti vastineessa osan lasten kertomasta. Vastineen mukaan lapsille tarjottiin aina kylpytakki suojaksi riisuuntumisen yhteydessä.

Uudella käynnillä laitoksen johtaja kertoi aville, että eristämisiä käytettiin enää vähän. Lisäksi lapset kertoivat, että he olivat saaneet luvan liikkua vapaammin ja käyttää puhelimia.

Avi ei kuitenkaan pidä muutoksia riittävinä lasten perusoikeuksien turvaamiseksi. Avi kritisoi laitoksen laajamittaista kameravalvontaa ja sitä, että kaikilla työntekijöillä oli pääsy lapsia koskeviin asiakirjoihin. Kaikki työntekijät eivät olleet lukeneet oikeusasiamiehen aiemmasta käynnistä laatimaa tarkastuspöytäkirjaa.

Lapsille löydetty korvaava paikka

Laitoksen johtaja Heidi Rauha ei halunnut kommentoida avin päätöstä tuoreeltaan.

– Suuri huoli Loikalalla tässä tilanteessa on asiakkaittensa joutuminen todellisen selviytymisuhan alle ja vaaraan sekä siitä, ettei heille maasta tahdo löytyä sellaisia sijaishuoltopaikkoja, jotka pystyvät heidän tarpeisiinsa vastaamaan, hän kommentoi STT:lle tekstiviestillä.

Avin Tervonen kertoo STT:lle, että Loikalan kartanossa oli päätöksenantopäivänä kolme lasta. Sosiaalityöntekijät ovat löytäneet heille kaikille korvaavan paikan. Tarkastuskäynnin yhteydessä kesäkuussa yksikössä oli 12 lasta. 

Päivitetty 20.40 Heidi Rauhan kommentti, lapsille löydetty korvaava paikka, Avin yllätyskäynnin taustaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat