Lastensuojeluyksikköä syytetään vakavista ongelmista – yksikkö kiistää lasten riisuttamisen ja eristämisen

Lasten kaltoinkohtelusta syytetty Loikalan kartanon lastensuojeluyksikkö kiistää osan syytöksistä. 

Oikeusasiamies teki yllätystarkastuksen Iitissä Kymenlaaksossa sijaitsevaan yksityiseen erityislastensuojeluyksikköön viime lokakuussa.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin mukaan yksikössä havaittiin lukuisia vakavia ongelmia lasten kohtelussa.

Lapset kertoivat tarkastajille muun muassa, että yksikköön saapuessaan heidät pakotettiin riisuuntumaan alasti. Lisäksi lapsia oli pidetty eristyksessä siten, että he eivät saaneet puhua muille lapsille tai soittaa kotiin.

14-paikkaisen laitoksen omistava Pro Manors Oy on toimittanut oikeusasiamiehelle ja Etelä-Suomen aluehallintovirastolle vastineen, jossa se kiistää osan lasten kertomasta.

Vastineen mukaan lapsille esimerkiksi aina tarjotaan kylpytakki suojaksi henkilötarkastuksissa sekä mahdollisuus soittaa kotiin sitä varten tarkoitetulla puhelimella.

– Asiakkaat saavat vapaasti olla vuorovaikutuksessa keskenään, ja heillä on oma puhelin käytössään ympäri vuorokauden, mikäli heillä ei ole asiaan liittyen voimassa olevaa rajoituspäätöstä, vastineessa muotoillaan.

Laitoksessa oma eristyshuone 

Pro Manors kiistää myös, että laitoksessa olisi ollut päiviä tai viikkoja kestäviä eristyksiä. Vastineen mukaan lapsi on voitu ohjata omaan huoneeseensa perustellusta syystä, mutta häntä ei ole vaadittu tai pakotettu olemaan siellä useita tunteja.

Lisäksi kartanossa on yksi eristyshuone, jota on voitu käyttää lapsen saapuessa laitokseen tämän alkutilanteen, voinnin ja fyysisen kunnon tarkistamiseksi sekä yksityisyyden suojaksi, vastineessa sanotaan.

– Nykyisin uuden asiakkaan saapuessa tehdään hänen vointinsa ja käyttäytymisensä perusteella arviointi, voidaanko hänet sijoittaa suoraan omaan asiakashuoneeseensa ja voiko hän osallistua laitoksen yhteisiin toimintoihin välittömästi, vastineessa kerrotaan.

Vastineen mukaan laitoksen toimintaa on ylipäänsä muutettu niin, että lapsi saa liikkua kartanon alueella ja sen ulkopuolella vapaasti.

Vakavista ongelmista syytetty Loikalan kartanon lastensuojeluyksikkö lupaa kuitenkin muuttaa toimintaansa viranomaisten vaatimalla tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat