Tamponikielto, halaamiskielto ja pukeutumisrajoituksia – hollolalaisessa nuorisokodissa paljastui nöyryyttäviä käytäntöjä

Hollolalaisessa nuorisokodissa on paljastunut nöyryyttäviä käytäntöjä - lapsiasiainvaltuutettu:"Kentällä vallitsee asenneongelma" 11:02
Videolla lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen kommentoi tapausta MTV Uutiset Livessä.

Nuorisokoti Jaloversoon Hollolaan tehdyssä yllätystarkastuksessa on löytynyt lukuisia epäkohtia ja nöyryyttäviä käytäntöjä. Nuoret eivät ole saaneet esimerkiksi halata toisiaan eivätkä tytöt säilyttää kuukautissuojia omissa huoneissaan.

Oikeusasiamies ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekivät tarkastuksen Jaloversoon ennalta ilmoittamatta. Tarkastuksen tarkoituksena oli arvioida lasten perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista ja tutustua laitoksen toimintatapoihin ja tiloihin.

Raportti herätti somemyrskyn

Tarkastuksen pohjalta tehty raportti on herättänyt kiivasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Sitä on kommentoinut muun muassa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Pekkarinen on pöyristynyt muun muassa Jaloverson tamponikiellosta.

Laitoksen alakertaan sijoitetut tytöt ovat kertoneet tarkastajille, että he eivät saa pitää huoneessaan kuukautissuojia, vaan heidän on kuukautisten aikana pakko hakea suojia yksitellen ohjaajilta toimistosta. 

– Laitos ostaa kuukautissuojat eivätkä tytöt saa päättää siitä, millaisia suojia hankitaan. Tytöt kertoivat, että laitos ei anna heidän käyttää tamponeja yöllä. Lasten mukaan perusteena tamponikiellolle on tulehdusriski. Kaikki haastatellut tytöt pitivät menettelyä nöyryyttävänä, raportissa todetaan. 

Somekeskusteluun osallistuneita on pöyristyttänyt myös Jaloverson halaamiskielto. Raportin mukaan lapset eivät saa halata toisiaan. Myöskään aikuiset eivät halaa lapsia.

Tupakoimista valvotaan "Hugo-testeillä"

Lasten kertoman mukaan ohjaajat tekevät lapsille joskus "hugo"-testejä. Niillä yritetään selvittää sitä, onko talon ulkopuolella käynyt lapsi tupakoinut. 

– Mikäli lapsen hengitys haisee tupakalta, hän joutuu antamaan puhelimen pois ja kirjoittamaan tehtävän, miksi on polttanut tupakkaa. Lapsen vastaus ei kuitenkaan aina kelpaa ohjaajille. Yksi lapsi kertoi kirjoittamisen kestäneen ainakin tunnin, raportissa todetaan.

Lapset kertoivat raportin mukaan myös "nukkuillasta". Sääntö tarkoittaa, että jos lapsi myöhästyy aamupalalta (eli nukkuu pommiin) tai nukkuu aamupalan jälkeen, on seuraamuksena "nukku". 

Nukkuiltana lapsi menee kello kahdeksan omaan huoneeseen ja luovuttaa puhelimensa työntekijöille. Nukkuiltana muu tekeminen tai oleskelu yleisissä tiloissa on kiellettyä.

Kantelut muuttivat tilannetta

Viisi Jaloversoon sijoitettua lasta teki talvella 2018 oikeusasiamiehelle kantelun kohtelustaan ja rajoitusten käytöstä Jaloversossa. Lisäksi yksi Jaloversoon sijoitettu lapsi teki vielä viime keväänä kantelun hänen kannustusrahojensa maksamisesta.

Aiemmat kantelut koskivat erityisesti lasten eristämistä, henkilöntarkastuksiin liittynyttä lasten riisuttamista, liikkumisen rajoittamista ilman päätöksentekoa, henkilökunnan epäasiallista käytöstä ja myös sitä, miten sijoitetut lapset olivat pystyneet luomaan kontaktia omaan sosiaalityöntekijäänsä.

Lapset kuvailivat tarkastajien haastatteluissa laitoksen muuttuneen kantelujen jälkeen selvästi.

– Lasten mukaan heitä ei enää rajoiteta niin pienistä asioista kuin ennen, puhelinajat ovat muuttuneet, reppuja ei enää aina tutkita eikä henkilöntarkastuksia ja riisuttamisia ole enää samoin kuin ennen. Huoneiden joukkotarkastuksia ei ole ollut enää puoleen vuoteen, raportissa selvitetään. 

Uusi käytäntö henkilöntarkastuksissa tarkoittaa sitä, että lapsi riisuu ensin alusvaatteille ja sen jälkeen kylpytakin alla otetaan pois alushousut. Rintaliivit otetaan pois siten, että lapsella on t-paita päällä. Bokserit otetaan pois kylpytakin alta seisoen selkä ohjaajiin päin. 

Lapsi saa tarkastuksen jälkeen puhtaat Jaloverson vaatteet, mutta omia vaatteita ei saa laittaa takaisin päälle. Perusteena menettelylle on se, että lapsen omat vaatteet pestään, koska laitokseen ei haluta luteita.

"Säännöt ovat sekavia"

Aluehallintoviraston ja oikeusasiamiehen tarkastajat keskustelivat tarkastuskäynneillään henkilökohtaisesti 9 lapsen kanssa. 

Lähes kaikki laitokseen sijoitetut lapset kertoivat, että laitoksessa on erilaisia sääntöjä ja ohjaajat soveltavat niitä eri tavoin. Lasten mielestä säännöt ovat sekavia.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin edellyttää raportin johtopäätöksessä, että jokainen Jaloverson nuorisokotiin lapsia sijoittanut sosiaalityöntekijä tapaa sijoittamansa lapsen ja selvittää lapselle tarkastuspöytäkirjan sisällön ja merkityksen. 

Sosiaalityöntekijän on tarjottava lapselle tässä tarkoituksessa mahdollisuus keskusteluun kahden kesken. 

Voit lukea koko raportin. 

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kommentoi tapausta huomenna keskiviikkona 22.7. MTV Uutiset Livessä noin kello 11.30.

Lue myös:

    Uusimmat